Siunčiami duomenys...

 

Verslo tendencijų tyrimo rezultatai ir ekonominių vertinimų rodikliai

  • Vakarai LT
  • 2007, gegužės 31, 13:14

Ekonominių vertinimų rodiklis gegužės mėnesį nukrito 

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis 2007 m. gegužės mėnesį, palyginti su balandžio mėnesiu, sumažėjo 4 procentiniais punktais ir sudarė 22 procentus. Rodiklio kritimą lėmė 6 procentiniais punktais sumažėję pramonės, 18 – mažmeninės prekybos ir 1 – vartotojų pasitikėjimo rodikliai. Paslaugų sektoriaus rodiklis liko toks pat. Statybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 5 procentiniais punktais.

Palyginti su 2006 m. gegužės mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 2 procentiniais punktais. Didžiausią įtaką tam turėjo 9 procentiniais punktais padidėję vartotojų, 8 – prekybos, 3 – statybos ir 1 – paslaugų pasitikėjimo rodikliai. Pramonės pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 1 procentiniu punktu. 

2007 m. gegužės mėnesį pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad gaminamos produkcijos gamybos apimtis gerokai išaugo. Tam įtakos turėjo per pastaruosius mėnesius didėjanti gaminamos produkcijos paklausa. Tačiau įmonių vadovai prognozuoja, kad artimiausiais mėnesiais gamybos augimas sulėtės. Dauguma (70 proc.) įmonių mano, kad darbuotojų skaičius artimiausiais mėnesiais nesikeis, 17 procentų – kad jis didės. Galimą pramonės produkcijos kainų augimą prognozuoja 18 procentų įmonių, tačiau dauguma (78 proc.) mano, kad kainos artimiausiais mėnesiais nesikeis.

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa (nurodė 32 proc. įmonių) ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (31 proc.). Tačiau ketvirtadalis įmonių teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas. 

Statybos įmonių vadovų teigimu, darbų apimtis per pastarąjį mėnesį padidėjo. Panaši statybos darbų apimties augimo tendencija buvo ir praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Gegužės mėnesį, palyginti su praėjusių metų geguže, statybos darbų paklausa padidėjo: šiemet 82 procentai statybos įmonių teigė, kad statybos darbų užsakymų gauna pakankamai, pernai taip teigė 74 procentai. Net 65 procentai įmonių vadovų artimiausiais mėnesiais prognozuoja, kad statybos darbų užsakymų daugės, o 35 procentai – kad jų užsakymų lygis nesikeis. Daugiau negu pusė (52 proc.) apklaustų įmonių prognozuoja  darbuotojų skaičiaus didėjimą ir tik 3 procentai – mažėjimą. Galimą statybos darbų kainų augimą numato 63 procentai įmonių ir 3 procentai mano, kad kainos mažės.

Statybos įmonių teigimu, šiuo metu jų veiklą labiausiai riboja kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (49 proc. įmonių), 17 procentų įmonių nurodė nepakankamus užsakymus, 28 procentai įmonių teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas. 

Gegužės mėnesio mažmeninės prekybos apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta per pastaruosius mėnesius padidėjo. Apyvarta augo visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir pusėje (52 proc.) visų kitų prekybos įmonių. Savo įmonės ekonominę būklę gegužę gerai vertino 61 procentas įmonių vadovų, blogai – tik 1 procentas. Artimiausiais mėnesiais prekybos įmonių vadovai ryškaus ekonominės būklės pagerėjimo neprognozuoja. Beveik visi didieji prekybos tinklai ir 23 procentai visų kitų įmonių planuoja priimti daugiau darbuotojų. Galimą kainų augimą mažmeninėje prekyboje artimiausiais mėnesiais prognozuoja 19 procentų įmonių, tačiau dauguma mano, kad kainos nesikeis.

Pasak įmonių vadovų mažmeninės prekybos įmonių veiklai labiausiai trukdo konkurencija (nurodė 38 proc. įmonių), darbuotojų trūkumas (16 proc.), netobuli įstatymai (13 proc.). Tik 1 procentas įmonių nurodė, kad jų veiklos neriboja niekas. 

Gegužės mėnesio paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad įmonių teikiamų paslaugų paklausa didėjo, tačiau ne taip sparčiai kaip per praėjusius šių metų mėnesius. Per pastaruosius mėnesius sulėtėjo ir darbuotojų skaičiaus augimas. Be to, pagerėjo ir įmonių ekonominė būklė. Gegužės mėnesį, palyginti su kitais šių metų mėnesiais, kur kas daugiau apklaustųjų savo įmonės ekonominę būklę įvertino gerai: gegužės mėnesį gerai ją vertino 73 procentai įmonių vadovų, ankstesniais šių metų mėnesiais – tokių įmonių dalis neviršijo 63 procentų. Geriausiai savo ekonominę būklę vertino telekomunikacijų, transporto ir su kompiuteriais susijusios veiklos įmonės. Beveik trečdalis įmonių artimiausiu metu numato teikiamų paslaugų paklausos didėjimą, 12 procentų – mažėjimą. Labiausiai paklausos padidėjimo tikisi viešbučių, restoranų, telekomunikacijų bei su kompiuteriais sus! ijusios veiklos įmonių vadovai. Artimiausiu metu prognozuojamas ir darbuotojų skaičiaus didėjimas. Pasak daugumos (89 proc.) įmonių vadovų, paslaugų kainos artimiausiu metu nesikeis.

Paslaugų sektoriaus įmonių veiklą, įmonių vadovų teigimu, labiausiai riboja darbo jėgos stoka (šią priežastį nurodė 33 proc. apklaustųjų) ir nepakankama paklausa (15 proc.). 42 procentai apklaustųjų teigė, kad jų įmonės veiklos neriboja niekas.

Vartojamos sąvokos:

Ekonominių vertinimų rodiklis yra penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos bei paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių aritmetinis svertinis vidurkis (atitinkami procentiniai svoriai sudaro 20, 40, 5, 5, 30).

Pramonės pasitikėjimo rodiklis – produkcijos paklausos lygio, gamybos prognozės ir atsargų su priešingu ženklu balansų aritmetinis vidurkis.

Statybos pasitikėjimo rodiklis – statybos darbų paklausos ir prognozuojamo darbuotojų skaičiaus balansų aritmetinis vidurkis.

Prekybos pasitikėjimo rodiklis – ekonominės būklės pasikeitimo, ekonominės būklės prognozės ir prekių atsargų su priešingu ženklu balansų aritmetinis vidurkis.

Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis – ekonominės būklės vertinimo, teikiamų paslaugų paklausos pasikeitimo ir jos prognozės balansų aritmetinis vidurkis.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis – teigiamų ir neigiamų atsakymų į 4 klausimus (apie namų ūkio finansinės padėties, šalies ekonominės padėties, nedarbo lygio kitimą (su priešingu ženklu) ir tikimybę sutaupyti per artimiausius 12 mėn.) balansų aritmetinis vidurkis.  

 Vilija Lapėnienė

Generalinio direktoriaus pirmoji pavaduotoja

„altinis: www.stat.gov.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.