Siunčiami duomenys...

 

Klaipėdoje pakrikštytas keltas „Nida“

  • Vakarai LT
  • 2006, lapkričio 07, 19:47

Vakar uostamiestyje, prie bendrovės „Smiltynės perkėla“(SP) krantinės prišvartuotame, Bulgarijos Bourgo uoste pastatytame keleiviniame kelte „Nida“ oficialiai pakelta Lietuvos valstybės vėliava. Kapitonui Arvydui Budriui įteikti laivo dokumentai, pašventintas keltas ir jo įgula.

 Iškilmėse dalyvavęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius džiaugėsi sėkminga bendrovės „Smiltynės perkėla“ veikla. Anot jo, ministerija nėra gavusi nė vieno priekaišto iš keleivių dėl keltų ir įmonės darbo.

Per metus keltai perkelia apie 1 mln. automobilių ir 2 mln. keleivių. Šis skaičius kasmet didėja.

800 keleivinių vietų laivas „Nida“ tik išskirtiniais atvejais veš specialųjį transportą, pvz, greitosios medicininės pagalbos tarnybos automobilius. Kursuoti maršrutu Klaipėda -Smiltynė „Nida“ pradės gruodžio mėnesį. 

„Nida“- trečiasis moderniausias bendrovės SP keltas, įsigytas per paskutinius trejus metus. Keltai „Baltija“ ir „Neringa“ vykdo automobilių pervežimą per Kuršių marias. „Nida“ maksimaliai pritaikyta aptarnauti keleivius. Kelte yra trys deniai,  kuriuose įrengtos stovimos ir sėdimos vietos.

Keltas bendrovei kainavo 12 mln. Litų.  Pinigus žadėta skirti iš Valstybės investicinio fondo. Nelaukdama investicijų iš vyriausybės, SP keltą įsigijo lizingo būdu ir šiuo metu  iš gaunamo pelno moka bankui palūkanas.

Su vyriausybės pagalba SP per kelis metus sugebėjo maksimaliai atnaujinti savo laivyną. 2004 m. Bendrovė  už 9 mln. Lt įsigijo „Neringą“, o po metų - „Baltiją“, kainavusią 11,6 mln lt. Šiuo metu bendrovė turi 7 keltus, tačiau senasis keleivinis keltas „Nida“, tarnavęs 35-erius metus,  netrukus bus supjaustytas  į metalo laužą. Visi trys naujieji keltai pritaikyti vežti keleivius ir automobilius esant ekstremalioms oro sąlygoms- per ledonešį ir audrą.

52 m ilgio greitaeigėje „Nidoje“ įrengtos keturios  aparelės, kuriomis keleiviai vienu metu galės įlipti ir išlipti iš laivo.“Nida“ keleivius plukdys iš senosios perkėlos, keturi keltai gabens automobilius, 27-erių metų senumo „Kintai“ liks rezerve.

„Nida pritaikyta dirbti bet kokiu oru. Bendrovės direktorius Algirdas Žukauskas įstikinęs, kad pradėjus kursuoti „Nidai“, perkėla veiks be trikdžių. Net per didžiąsias audras ir speigus bei ledonešį neatsiras būtinybė riboti keltų eismo. Neringos ir Smiltynės gyventojai galės bet kokiu oru persikelti į kitą Kuršių marių krantą.

 SP keleiviams maloni staigmena turėtų būti ne tik naujoji „Nida“. SP nusprendė pagerinti  automobilių perkėlimo kokybę ir vietoje vieno kelto dabar iš antrosios perkėlos kursuoja du keltai.  Anksčiau ne sezono metu nuo spalio iki balandžio Naujojoje perkėloje automobilius veždavo vienas keltas, kurio reisas trukdavo 40 minučių, dabar reisas užtrunka vos 20 min.. Lyginant su praėjusiais metais, perkėlos krūvis padidės 400  papildomų reisų. „Mūsų tikslas dirbti kokybiškai, kad svečiai ir Smiltynės bei Kuršių nerijos gyventojai nepatirtų didesnių nepatogumų,“ - teigė SP direktorius Algirdas Žukauskas.

AB „Smiltynės perkėla“

„altinis: www.keltas.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.