Siunčiami duomenys...

 

Mokesčių inspekcijai kovoje su atlyginimais „vokeliuose“ padės ir profsąjungos

  • Vakarai LT
  • 2007, birželio 14, 14:45

Pranešimas spaudai

2007-06-14

2007 m. birželio 14 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI) informuoja, kad toliau siekia aktyvaus bendradarbiavimo su įvairių sektorių asocijuotomis verslo struktūromis, darbuotojų profesinėmis sąjungomis bei stiprina dialogą su Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (toliau – LPSK).

Šiandien (birželio 14 d.) įvykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo VMI viršininko pavaduotojas Darius Alinskas, VMI Kontrolės departamento direktorius Artūras Klerauskas, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas, LPSK pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius bei LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė, sutarta siekti kuo glaudesnio bendradarbiavimo, ypač kovoje su atlyginimais „vokeliuose“.

Pasitarime, kuriame daugiausia dėmesio skirta viešojo maitinimo, apgyvendinimo bei taksi paslaugas teikiančių bendrovių ir darbuotojų problemoms (VMI duomenimis, finansiniai rodikliai, ypač vidutinio darbo užmokesčio vidurkis, šiame sektoriuje, lyginant su kitomis verslo šakomis, yra vieni blogiausių šalyje), LPSK atstovai patvirtino, kad šie verslo sektoriai kelia nerimą ir jiems.

„Viešojo maitinimo sektoriaus profesinių sąjungų veikla kol kas nėra aktyvi, darbuotojų interesai neginami, todėl ne paslaptis, kad vis dar bijoma prarasti savo darbo vietą, pranešus apie mokamus atlyginimus „vokeliuose“. Manome, kad dabar, pradėjus aktyviau bendradarbiauti su VMI, skirsime daugiau dėmesio „vokelių“ problemai, skatinsime savo narius nelikti abejingus šiam neigiamam reiškiniui“, - sakė LPSK pirmininko pavaduotojas A. Kvedaravičius.

LPSK atstovų teigimu, jie mokesčių inspekcijai teiks visokeriopą informaciją, stiprins komunikavimą, nukreiptą prieš atlyginimus „vokeliuose“.

VMI viršininko pavaduotojo D. Alinsko teigimu, bendradarbiavimas su profesinių sąjungų konfederacija, ypač kai kurių problematiškiausių verslo šakų profesinėmis sąjungomis būtinas, siekiant skaidresnio verslo ir geresnių sąlygų patiems darbuotojams.

„Neseniai vykusiame susitikime Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos atstovai pritarė VMI siekiams kuo mažiau trikdyti sąžiningai savo mokestines prievoles vykdančius mokesčių mokėtojus bei remia veiksmus, kurie yra nukreipiami į tuos ūkio subjektus, kurių veiklos rodikliai kelia pagrįstų įtarimų dėl jų realumo ir vykdomos veiklos skaidrumo. Manome, kad darbuotojams atstovaujančių profsąjungų įtaka darbdaviams dėl nelegaliai mokamų atlyginimų padės sumažinti „šešėlinio“ verslo mastus šalyje“, - teigė D. Alinskas.         

Apie Valstybinę mokesčių inspekciją:

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI), vykdydama įstatymų jai pavestas funkcijas yra atsakinga už 26 mokesčių administravimą, iš jų pagrindiniai - pelno mokestis, pridėtinės vertės mokestis, gyventojų pajamų mokestis, akcizo mokestis. VMI sistemą sudaro biudžetinės įstaigos - centrinis mokesčių administratorius – Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos  (toliau - VMI prie FM) ir vietos mokesčių administratoriai  - apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos. VMI teikia paslaugas ir konsultacijas visais mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais, rengia mokesčių įstatymų komentarus, mokesčių deklaracijas bei jų užpildymo tvarkas, vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę, išieško laiku nesumokėtus mokesčius, grąžina pajamų mokesčio permokas, atlieka kitas įstatymų numatytas funkcijas. VMI veikia elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti šalies mokesčių mokėtojams internetu pildyti ir pateikti deklaracijas, taip pat teikia daug kitų elektroninių paslaugų. Nuo 2006 metų balandžio 1 dienos VMI veikia Mokesčių informacijos centras, kurio specialistai trumpuoju nemokamu telefonu 1882 teikia konsultacijas visos Lietuvos gyventojams ir įmonėms gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo įmokų ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų klausimais, konsultuoja pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto bei socialinio mokesčio klausimais, apie pajamų ir turto deklaravimą, teikia informaciją dėl mokestinių procedūrų vykdymo bei bendrąją informaciją apie VMI. Daugiau galima sužinoti interneto svetainėje www.vmi.lt.

Darius Buta,

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

Viešųjų ryšių skyriaus specialistas,

„altinis: www.vmi.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.