Siunčiami duomenys...

 

"Apskaitos ir mokesčių apžvalga" 2007 Nr. 6

  • Vakarai LT
  • 2007, birželio 18, 19:16

2007 m. birželis 18 d.

Finansinėje apskaitoje, siekiant įgyvendinti pajamų ir sąnaudų palyginimo bei atsargumo principus, sudaromi atidėjiniai, atspindintys būsimuosius įsipareigojimus ir išlaidas, reikalingas šiems įsipareigojimams padengti. Apskaičiuojant pelno mokestį, leidžiamiems atskaitymams priskiriamos tik faktiškai patirtos išlaidos, todėl finansinėje apskaitoje formuojant atidėjinius pripažintos sąnaudos leidžiamiems atskaitymams nepriskiriamos. Plačiau – straipsnių ciklo „Nuo šiol visa buhalterija – apskaitos ir mokesčių derinimas“ tęsinyje ATIDĖJINIAI: FINANSINĖS APSKAITOS IR MOKESČIŲ REIKALAVIMŲ DERINIMAS.

Pagal bendrąsias ES taikomas apmokestinimo PVM taisykles prekių pervežimas, kai nesikeičia jų savininkas, iš vienos valstybės narės į kitą toliau jas tiekti yra prilyginamas prekių tiekimui išgabenimo valstybėje ir atitinkamai prekių įsigijimui valstybėje, į kurią jos atgabenamos. Asmenims, vykdantiems tokius prekių pervežimus, yra numatyta prievolė registruotis PVM mokėtojais prekių išgabenimo ir atgabenimo valstybėse ir deklaruoti tokius vadinamuosius „fiktyvius tiekimus PVM tikslais“ mokesčių administratoriui. Daugiau – straipsnyje KONSIGNACINĖS PREKYBOS APMOKESTINIMAS PVM.

Straipsnio INDIVIDUALAUS NEAPMOKESTINAMOJO PAJAMŲ DYDŽIO TAIKYMAS tęsinyje skaitykite: individualaus NPD taikymo pabaiga; individualaus NPD taikymo trukmė; darbdaviui pateikiamo prašymo taikyti NPD turinys.

Ankstesniuose menedžmento apskaitos sąskaitų plano pasirengimui įmonėje skirtuose straipsniuose aptarėme tokių sąskaitų planų esmę, jų sudarymo principus, pagrindinius veiksnius, darančius įtaką šių sąskaitų planų parengimui, bei visiškai integruotų į finansinės apskaitos sąskaitų sistemą sąskaitų planų parengimo klausimus.  Straipsnių ciklo PASIRENK SĄSKAITŲ PLANĄ 3 dalyje plačiau aptariamos menedžmento apskaitos sąskaitų sistemos, kurios į finansinės apskaitos sąskaitų planus integruojamos tik iš dalies, kitaip tariant, mišrios sistemos.

Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatyme sakoma, kad leidinių tiražas turi būti ir audituojamas, kad kiekviename leidinyje prie tiražo turi būti nurodomas nepriklausomas auditorius, atliekantis to leidinio tiražo auditą, ir paskutinio audito data. Minėtame įstatyme taip pat nurodyta, kad Vyriausybė nustato leidinių auditavimo tvarką.

Bbendrovės leidžiami žurnalai „Vadovas ir pasaulis“, „Apskaitos ir mokesčių apžvalga“ ir „Juristas“ surengė apskritojo stalo diskusiją, skirtą periodinių leidinių tiražo auditui aptarti. Tai išties  aktualu kiekvienam, skelbiančiam savo reklamą visuose šalies periodiniuose leidiniuose, nes, esant tokia netvarkai, niekas negali būti garantuotas ne tik dėl tos reklamos efektyvumo, bet ir apskritai dėl jos teisingumo.

Diskusijoje „AUDITUOJAMAS“ PERIODINIŲ LEIDINIŲ TIRAŽAS: TIKRINTI LEIDINIO TIRAŽĄ GALI TIK NEPRIKLAUSOMAS AUDITORIUS!?“ buvo aptarti šie klausimai:

  • kokia tvarka turėtų būti atliekamas tiražų auditas;
  • kas galėtų atlikti tiražo auditą;
  • ar reikia pateikti audito išvadą ir pareikšti nuomonę;
  • kiek kainuotų nepriklausomo auditoriaus atliekamas tiražo auditas.

Kituose numeriuose skaitykite:

  • Nuosavybės metodas: finansinės apskaitos ir mokesčių reikalavimų derinimas
  • Avansų apmokestinimas pridėtinės vertės mokesčiu
  • Prekių tiekimo į europos sąjungą apmokestinimas pvm
  • Individualių įmonių veikloje naudojamo ilgalaikio materialiojo turto sąnaudų pripažinimas leidžiamais atskaitymais
  • Audito veiklos priežiūra: tvarka bus griežtesnė?
  • Atsiskaitymai eurais  lietuvoje
  • Ilgalaikio turto apskaitos būdo pasirinkimas
  • Autonominiai menedžmento apskaitos sąskaitų planai

Investicijų apskaita taikant nuosavybės metodą

„altinis: www.paciolis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.