Siunčiami duomenys...

 

Socialinio draudimo mokesčių taikymas nacionaliniam laivybos sektoriui

  • Vakarai LT
  • 2007, liepos 03, 12:08

Informacija žiniasklaidai

2007 m. liepos 3 d. Klaipėda

2007 m. birželio 26 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė valstybinio socialinio draudimo įstatymo 5 ir 8 straipsnių papildymo ir pakeitimo įstatymą (XP-713(3)), numatantį valstybės pagalbos taikymą jūrų transporto sektoriui. Minėtas įstatymo pakeitimas yra suderintas su Europos Sąjungos teisės normomis – 2006 m. kovo 22 d. sprendimu IP/06/351 jūrininkų socialinio draudimo priemonei pritarė Europos Komisija.

Jūrų transportas yra išskirtinė verslo šaka, kai laivybos kompanijos vykdo savo veiklą labai konkurencingoje tarptautinėje rinkoje. Lietuvos laivybos sektoriui, kaip ir kitų Europos Sąjungos šalių jūrų sektoriams, būtina atsilaikyti konkurencinėje kovoje „patogių vėliavų“ registrų, kuriuose faktiškai nėra taikomi mokesčiai, atžvilgiu.

2004 m. Europos Komisija komunikatu C(2004) 43 patvirtino atnaujintas Bendrijos gaires dėl valstybės pagalbos jūrų transportui.  Tokių valstybės pagalbos priemonių tikslas – užtikrinti Europos Sąjungos šalių laivybos sektoriaus konkurencingumą trečiųjų šalių atžvilgiu.

Lietuvos laivybos sektoriaus plėtros pagrindimas buvo parengtas, atsižvelgiant į specifinius laivybos verslo bruožus ir vadovaujantis Bendrijos gairėmis dėl valstybės pagalbos jūrų transportui.

Laivybos verslo skatinimo priemonės numatytos Lietuvos laivybos sektoriaus plėtros strategijoje, kuriai 2002 m. kovo 28 d. pritarė Lietuvos Respublikos Vyriausybės Tranzito komitetas. Šioje strategijoje suformuoti pagrindiniai ilgalaikiai Lietuvos transporto politikos tikslai laivybos sektoriaus plėtros srityje ir apibrėžti jų įgyvendinimo būdai.

2004 m. rugpjūčio 20 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės Strateginio planavimo komiteto posėdyje buvo iš esmės pritarta Lietuvos laivybos sektoriaus plėtros strategijos finansiniam-ekonominiam pagrindimui.

Būtina pabrėžti, kad socialinio draudimo mokesčių pakeitimo įstatymas yra subalansuotas tiek Lietuvos laivybos kompanijų, tiek pačių jūrininkų atžvilgiu. Šis įstatymas sudarys sąlygas atsisakyti iš sovietinių laikų paveldėtos dienpinigių sistemos, panaikinant juos kaip jūrininkų atlyginimo dalį. Svarbu pažymėti, kad jūrininkams mokami dienpinigiai, iki šiol sudarantys didelę jų atlyginimų dalį, pagal šiuo metu galiojančius Lietuvos Respublikos Vyriausybės priimtus teisės aktus, iš viso nėra apmokestinami socialinio draudimo mokesčiu.

Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimas priimtas, įvertinant ir kitų Europos šalių patirtį ir taikomą praktiką. Latvijoje valstybinio socialinio draudimo įmokos mokamos nuo dviejų minimalių pragyvenimo lygio sumos dydžio, Norvegijoje 12 proc. nuo jūrininko darbo užmokesčio išskaitytų mokesčių grąžinama, Vokietijoje ir Olandijoje darbdaviams grąžinama 40 proc. priskaičiuotų mokesčių, o Belgijoje socialinio draudimo mokestis jūrininkams visai netaikomas.

Gintautas Kutka

Vykdantysis direktorius

Lietuvos laivų savininkų asociacija

„altinis: www.vakarai.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.