Siunčiami duomenys...

 

Vienos dirbtos valandos darbo kaštai per metus išaugo 20,1 procento

  • Vakarai LT
  • 2007, rugsėjo 12, 11:57

Pranešimas žiniasklaidai

2007 m. rugsėjis 12 d.

Statistikos departamentas praneša, kad vienos dirbtos valandos darbo kaštai šalies ūkio (be individualių įmonių) gamybos ir paslaugų įmonėse, eliminavus darbo ir švenčių dienų įtaką, antrąjį 2007 m. ketvirtį, palyginti su antruoju 2006 m. ketvirčiu, išaugo 20,1 procento. Sparčiausiai darbo kaštai augo statybos (31,8 proc.), apdirbamosios gamybos (23,0 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos; variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto, asmeninių ir namų ūkio reikmenų taisymo (20,4 proc.), transporto, sandėliavimo ir ryšių (20,3 proc.), lėčiausiai – elektros, dujų ir vandens tiekimo (13,2 proc.), viešojo valdymo ir gynybos; privalomojo socialinio draudimo (14,1 proc.), nekilnojamojo turto, nuomos ir kitos verslo veiklos (14,7 proc.), kasybos ir karjerų eksploatavimo (16,1 proc.) įmonėse.

Pastebėta, kad daugelyje įmonių darbo kaštų elementų kitimo tendencijos panašios. Darbo užmokestis (pinigais) ir išmokos natūra – pagrindinis darbo kaštų elementas – gamybos ir paslaugų įmonėse, eliminavus darbo ir švenčių dienų įtaką, per metus išaugo 19,9 procento, o kiti darbo kaštai (socialiniai darbdavio įnašai (įmokos)) padidėjo 20,5 procento.

Sparčiausiai darbo užmokestis (pinigais) ir išmokos natūra augo statyboje (31,5 proc.), o lėčiausiai – elektros, dujų ir vandens tiekime (12,8 proc.). 

Darbo kaštai – darbdavio išlaidos, atsirandančios samdant darbuotojus. Juos sudaro: bruto darbo užmokestis (pinigais) ir išmokos natūra, socialiniai darbdavių įnašai (įmokos), profesinio mokymo išlaidos ir kitos darbdavio išmokos. Skaičiuojant darbo kaštų indeksą, neįskaitomos profesinio mokymo išlaidos ir kitos darbdavio išmokos.

Darbo kaštų indeksas apibrėžiamas kaip Laspeireso tipo vienos dirbtos valandos darbo kaštų indeksas, turintis kiekvienų metų grandininį ryšį ir pagrįstas fiksuota ekonominės veiklos rūšių struktūra (sekcijų lygiu). 

Bruto darbo užmokestis (pinigais) ir išmokos natūra – tiesioginis darbo užmokestis ir specialiosios išmokos; užmokestis už nedirbtas dienas bei išmokos natūra. 

Kiti darbo kaštai (socialiniai darbdavio įnašai (įmokos)) – valstybinio socialinio draudimo įmokos; iš darbdavio lėšų mokamos pašalpos laikino nedarbingumo metu; išmokos už priverstinai trumpiau dirbtą laiką; išeitinės išmokos ir materialinės pašalpos; piniginės kompensacijos už nepanaudotas kasmetines atostogas ir kt. 

Algirdas Šemeta 

Generalinis direktorius

„altinis: www.stat.gov.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.