Siunčiami duomenys...

 

Darbuotojo atleidimas – kad vilkas liktų sotus ir avis sveika

  • Vakarai LT
  • 2007, rugsėjo 26, 09:55

Pranešimas žiniasklaidai

2007 09 26

Personalo paieškos, atrankos ir valdymo kompanijos „Search & Selection“ atstovai teigia, jog Lietuvoje sparčiai daugėja socialiai atsakingų bendrovių. Pamažu mūsų šalyje prigyja kitose Vakarų Europos valstybėse jau seniai naudojama praktika, kuomet darbdaviai pasirūpina savo atleidžiamu darbuotoju, surasdami jam darbą kitoje įmonėje.  

„Nesvarbu, ar darbuotojas atleidžiamas mažinant etatus, ar jam tiesiog neatitinkant keliamos kvalifikacijos, bet kokiu atveju darbuotojas patiria didelį stresą. Siekiant jo išvengti, brandžios ir sėkmingai veikiančios įmonės vis dažniau kreipiasi į personalo atrankos kompanijas darbuotojų atleidimo klausimais. Dažniausiai šios kompanijos atleidžiamam darbuotojui pasiūlo jo kompetenciją atitinkantį darbą“, – sako „Search & Selection“ atrankos departamento vadovė Lina Narvilaitė.

Anot jos, taip besielgiančios įmonės visų pirma siekia ne tik išsaugoti gerus santykius su buvusiu darbuotoju, bet išlaikyti gerą įvaizdį tiek buvusių, tiek potencialių darbuotojų akyse. „Vis daugiau įmonių vadovaujasi požiūriu, kad nėra blogų darbuotojų, yra darbuotojų sėdinčių ne savo rogėse. Juk vargu, ar geras programuotojas kada nors bus geru dizaineriu, nors abu ir dirba su panašiomis priemonėmis. Būtent šis požiūris darbdaviams leidžia priimti teisingus sprendimus, siekiant, kad ir vilkas liktų sotus, ir avis sveika“, – aiškina L.Narvilaitė.

Pasak jos, kol kas Lietuvoje atleidžiamais darbuotojais rūpinasi tik stambios įmonės, tačiau neabejoja, kad tokią praktiką ilgainiui perims ir vidutinės įmonės. Nuo metų pradžios bendrovė „Search & Selection“ skaičiuoja sulaukusi 10 stambių įmonių prašymo surasti darbą jų atleidžiamiems darbuotojams, kai tuo tarpu pernai jų sulaukta vos iš 2 darbdavių.

Specialistų teigimu, vakarų šalyse darbdaviai padedami personalo paieškos bendrovių yra sugalvoję ne vieną būdą ne tik, kaip atleisti darbuotoją, išlaikant gerus santykius, bet ir nemokant jam išeitinės pašalpos. „Tokiais atvejais darbuotojus norinčios atleisti įmonės pasamdo vaidinamuosius „galvų medžiotojus“, kurie susitikę su šiuo darbuotoju, pasiūlo darbą kitoje įmonėje. Darbuotojas jaučiasi gerai, nes ji tarsi "sumedžiojo", dažnu atveju kilsteli ir jo atlyginimas, o darbdaviui nereikia mokėti išeitinių kompensacijų“, – pasakoja L.Narvilaitė.

„Search & Selection“ atstovė prognozuoja, kad tokia paslauga ilgainiui pradės siūlyti ir Lietuvos personalo paieškos įmonės.

Eglė Gabrytė

RSVA „Baltic Media Partners“

„altinis: www.manager.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.