Siunčiami duomenys...

 

Internetiniai sukčiai nusitaikė į mokesčių inspekcijos klientus

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 10, 15:27

Iš VMI gautas elektroninis laiškas – ne visada iš VMI

Pranešimas spaudai

2007 m. spalio 10 d.,

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) perspėja, kad mokesčių mokėtojai, gavę elektroninius pašto laiškus iš oficialios VMI e. pašto dėžutės vmi@vmi.lt, turėtų įsitikinti, ar tikrai šiuos laiškus siuntė mokesčių inspekcija.

VMI išsiaiškino, kad kai kuriuos mokesčių mokėtojus pasiekė suklastoti elektroniniai pašto laiškai, kuriuos neva siuntė institucijos specialistai. Pasinaudodami kai kurių interneto portalų teikiama paslauga, suklastotus laiškus, kurie, atrodytų, siunčiami iš oficialios VMI pašto dėžutės vmi@vmi.lt, siuntinėja asmenys, siekiantys išgauti mokesčių mokėtojų slaptus duomenis ir juos panaudoti savanaudiškiems tikslams.

„Pastaruoju metu mokesčių mokėtojus pasiekė neva iš mokesčių inspekcijos siųsti įvairaus turinio elektroninio pašto laiškai, kuriais, numanome, siekiama „susidoroti“ su konkurentais ar norima išgauti slaptus asmens ar bendrovės duomenis“, - sako VMI prie FM viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.

Anot viršininko pavaduotojo, kol kas mokesčių mokėtojus pasiekė diletantiškos rašliavos, kurias nesunku identifikuoti kaip klastotes, tačiau neatmetama ir profesionalesnio sukčiavimo galimybė.

„Gyventojų prašome įsidėmėti, kad visuose oficialiuose mokesčių mokėtojams skirtuose elektroniniuose laiškuose pasirašo institucijos specialistas, pateikiami kontaktai, todėl nesunku paskambinti ir patikrinti, ar tikrai laiškas siųstas iš mokesčių inspekcijos. Tuo tarpu suklastotuose laiškuose dažniausiai nurodomas tik elektroninio pašto adresas (jis skiriasi nuo oficialios VMI pašto dėžutės vmi@vmi.lt), kuriuo mokesčių mokėtojas turėtų atsiųsti prašomą informaciją“, - kaip atskirti suklastotus laiškus paaiškina D. Daugirda.

VMI specialistų teigimu, suklastotus laiškus atpažįsta dauguma antivirusinių programų bei ugniasienių, kurios iškart apie tai informuoja adresatą. Taip pat klaidinančiuose laiškuose anglų kalba dažniausiai netgi nurodyta, kad laiškas netikras ir siųstas iš tam tikro internetinio puslapio: „No, this email's not real, it's http://adress.com“ (Ne, tai – netikras laiškas, tai – http://adresas.com).*

„VMI vis daugiau paslaugų perkelia į elektroninę erdvę, todėl nenuostabu, kad „fišeriai“ nusitaikė į VMI klientus (angl. „phishing“ - tariama kaip „fišing“ – žvejyba – sukčiavimo forma, skirta išvilioti konfidencialius duomenis, naudojant internetinius adresus, panašius į realiai egzistuojančios institucijos adresą. Tokiu būdu iš neatidžių institucijos klientų išgaunami, pavyzdžiui, prisijungimo prie sistemos kodai ir t.t.). Siekiame, kad VMI elektroninėmis paslaugomis ir toliau būtų pasitikima, todėl dedame visas pastangas, kad tokie internetiniai sukčiai būtų surasti ir nubausti“, - sako D. Daugirda, primindamas, kad kiekvienu atveju bus kreipiamasi į teisėsaugos institucijas prašant ištirti galimą nusikaltimą.

VMI primena, kad gavę „fišingo“ laišką, turėtumėte apie tai išsyk pranešti ir policijai, ir organizacijai, kurios duomenis „fišeriai“ bandė išgauti. Jeigu apsižiūrėjote „užkibę“ ant „fišerių“ meškerės ir jau esate kur nors suvedę ir išsiuntę savo duomenis, nedelsiant kreipkitės į duomenis išdavusią organizaciją (šiuo atveju – į VMI). Apie įtartiną elektroninį laišką iš mokesčių inspekcijos galima pranešti nemokamu VMI pasitikėjimo telefonu 1882.

Apie Valstybinę mokesčių inspekciją:

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI), vykdydama įstatymų jai pavestas funkcijas yra atsakinga už 26 mokesčių administravimą, iš jų pagrindiniai - pelno mokestis, pridėtinės vertės mokestis, gyventojų pajamų mokestis, akcizo mokestis.

VMI sistemą sudaro biudžetinės įstaigos - centrinis mokesčių administratorius – VMI ir vietos mokesčių administratoriai  - apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos.

VMI teikia paslaugas ir konsultacijas visais mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais, rengia mokesčių įstatymų komentarus, mokesčių deklaracijas bei jų užpildymo tvarkas, vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę, išieško laiku nesumokėtus mokesčius, grąžina pajamų mokesčio permokas, atlieka kitas įstatymų numatytas funkcijas. VMI veikia elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti šalies mokesčių mokėtojams internetu pildyti ir pateikti deklaracijas, taip pat teikia daug kitų elektroninių paslaugų. Nuo 2006 metų balandžio 1 dienos VMI veikia Mokesčių informacijos centras, kurio specialistai trumpuoju nemokamu telefonu 1882 teikia konsultacijas visos Lietuvos gyventojams ir įmonėms gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo įmokų ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų klausimais, konsultuoja pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto, pelno bei socialinio mokesčio klausimais, apie pajamų ir turto deklaravimą, teikia informaciją dėl mokestinių procedūrų vykdymo bei bendrąją informaciją apie VMI.

Darius Buta,

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

Viešųjų ryšių skyriaus specialistas

„altinis: www.vmi.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.