Siunčiami duomenys...

 

Sveikatingumo ir poilsio kompleksų veikloje – chaosas

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 11, 11:45

Pranešimas spaudai

2007 m. spalio 11 d., Birštonas

Lietuvos Nacionalinė kurortų asociacija bandys rasti išeitį iš chaoso, kuris šiuo metu yra apėmęs šalies sveikatingumo ir poilsio kompleksų (SPA) veiklą. Skirtingai nei kitos Europos Sąjungos šalys, Lietuvoje SPA („Sanitas per aqua“ – „sveikata per vandenį“) centrų veikla nėra reglamentuojama.

„Nėra nustatyta, kokie ištekliai ir infrastruktūra yra būtini SPA centrams, nenumatytas ir paslaugų klasifikavimas. Todėl šiuo metu sveikatingumo paslaugų sektoriuje vyrauja chaosas, kuriuo naudojasi verslininkai, viliodami poilsiautojus SPA paslaugomis, neatitinkančiomis tikrųjų sveikatingumo paslaugų, teikiamų Vakarų Europos šalyse“, – sako Nacionalinės kurortų asociacijos sekretorė Jurgita Kazlauskienė.

Europoje SPA centrai pastaraisiais metais išgyvena pakilimą, kuriam impulsą suteikė naujų Europos Sąjungos narių, tarp jų ir Lietuvos, priėmimas. ES kurortuose, kurių SPA centruose vykdoma reglamentuota sveikatingumo programa pasitelkiant vandens gydomąsias savybes ir medikų priežiūrą, poilsiautojų skaičius didėja.

Kurortams SPA centrų paslaugų plėtra duoda daug ekonominės naudos. Apie 30 procentų padidėja lankomumas, piniginės įplaukos išauga apie 70 procentų. Didėja viešbučių užimtumas ir apsistojimo trukmė.

„Matydami Vakarų šalių pavyzdį, nutarėme inicijuoti sveikatingumo ir poilsio kompleksų poreikio ir plėtros Lietuvoje studiją, finansuotą Ūkio ministerijos. Vienas svarbiausių dalykų, kurį parodė studija – SPA plėtra padeda mažinti sezoniškumą kurortuose. Šiuo metu tai yra viena aktualiausių Lietuvos kurortų problemų. Vakarų šalyse SPA centrai naudojami kaip ligų prevencinė priemonė, tai padeda gerinti žmonių sveikatą ir taupo valstybės lėšas, skiriamas žmonių gydymui“, – teigia J.Kazlauskienė.

Nacionalinės kurortų asociacijos, kuri yra ir Europos SPA asociacijos (ESPA) narė, šį penktadienį Birštone rengiamoje tarptautinėje konferencijoje „Sanitas per aqua“ lietuviškai“ bus pristatyta „BGI Consulting“ atlikta studija.

Sveikatingumo veiklos plėtra ir skatinimas numatyti Nacionalinės turizmo plėtros programoje, taip pat ir Lietuvos kurortų plėtros koncepcijoje.

„Todėl SPA centrų veiklos apibrėžimas suteiktų aiškumą vartotojui, o kokybiškų paslaugų teikimas padėtų gerinti Lietuvos kurortų įvaizdį, keltų tarptautinį konkurencingumą, – sako J.Kazlauskienė. – Tuo tarpu kol kas Lietuvoje SPA dažnai pavadinamas kambarėlis su vandens prileista vonia“.

Gintautas Dulskas

UAB "Misiukevičius ir partneriai"

Projektų vadovas

„altinis: www.vakarai.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.