Siunčiami duomenys...

 

Karių stovyklą Afganistane pirmą kartą įrengė Lietuvos bendrovė

  • Vakarai LT
  • 2007, lapkričio 10, 10:58

Pranešimas žiniasklaidai

2007 m. lapkričio 7 d.

Informacinių technologijų ir inžinerinių sistemų bendrovė „Elsis“ sėkmingai baigė įrengti karinę stovyklą Lietuvos vadovaujamai Goro Provincijos atkūrimo grupei (PAG) Afganistane. Tai pirmasis tokio pobūdžio projektas tiek šalies verslui, tiek Lietuvos kariuomenei. Jo vertė – 15 mln. Lt.  

Lietuvos bendrovės „Elsis“ patiekta ir sumontuota įranga pakeitė dvejus metus stovyklą aptarnavusios Jungtinių Valstijų bendrovės „KBR“ įrengimus. Paskutinę įrangą iš stovyklos amerikiečiai turėtų išsivežti iki metų pabaigos, tačiau jau spalį įprastą karių gyvenimą pradėjo užtikrinti Lietuvos bendrovės sumontuota infrastruktūra. Stovyklos įrengimai palaipsniui buvo keičiami nuo vasaros.

„Karių stovyklos infrastruktūros projekto įgyvendinimas Čagčarane rodo, kad nuo šiol Lietuvos bendrovės pajėgios sėkmingai vykdyti tokio masto projektus, kokius iki šiol atlikdavo tik užsienio, daugiausia didžiosios Jungtinių Valstijų kompanijos, tiekiančios įrangą JAV ir kitų šalių kariuomenėms“, – sako UAB „Elsis“ projektų vadovas Tomas Vrubliauskas.

Pagal balandį pasirašytą sutartį su Lietuvos kariuomene, PAG misijoje tarnaujantiems kariams ir civiliams Lietuvos bendrovė įrengė konteinerinius gyvenamuosius ir biuro pastatus, lauko ligoninę, skalbyklą, sandėliavimo konteinerius, maisto šaldytuvus ir šaldiklius, vandens valymo įrangą, kuro talpyklas ir išpilstymo įrangą, elektros generatorių. Stovykloje taip pat buvo instaliuotas elektros tinklas, įrengtos vandens ir kanalizacijos sistemos – visa, ko reikia užtikrinant minimalaus komforto sąlygas šiuolaikinėje karinėje stovykloje. Įranga buvo atvežta iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Kinijos.   

„Lietuvos kariuomenė pirmą kartą operacijos vietoje savarankiškai užtikrino visą karinės stovyklos įrengimą“, – sako Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vadas pulkininkas leitenantas Giedrius Vasiliauskas. Pasak jo, Lietuvos kariuomenei vykdant NATO operacijas didėja kariuomenės mobilumas ir universalumas, tad dalį Čagčarane įrengtos stovyklos ateityje bus galima perkelti į naujas operacijų vietas ir net naudoti Lietuvoje krizių atvejais.

Pasak stovyklą įrengusios bendrovės „Elsis“ atstovo, šis pirmasis įmonės įgyvendintas karinės inžinerinės infrastruktūros projektas buvo didelis iššūkis. „Įrangai buvo keliami specifiniai ir griežti reikalavimai, pavyzdžiui, ji turėjo būti pritaikyta darbui aukštikalnėse, atlaikyti didelius temperatūros svyravimus, taip pat stiprų vėją, dulkes“, – teigia T.Vrubliauskas.

Sudėtinga buvo ir projekto logistikos dalis, nes didelius krovinius teko gabenti į itin atokią Afganistano dalį, kokia yra Goro provincija – iš viso 83 autofurgonais buvo pervežta 160 konteinerių su įranga stovyklai. Organizuojant infrastruktūros įrengimo darbus, tokius kaip stovyklos teritorijos paruošimas, tranšėjų kasimas, pamatų betonavimas, įrangos surinkimas, buvo samdomi tiek vietos darbininkai afganai, tiek kitų šalių specialistai.

„Rengiant stovyklą labai spaudė laikas, nes darbų grafiko koreguoti nebuvo galima dėl artėjančios žiemos – arba viską spėjame atvežti ir įrengti iki spalio, arba turime laukti pavasario, nes žiemą ką nors pristatyti sunkiai pravažiuojamais Goro keliais neįmanoma“, – pastebi T.Vrubliauskas.

Ateityje „Elsis“ planuoja tęsti bendradarbiavimą su Lietuvos kariuomene, įgyvendinant karinės inžinerinės infrastruktūros projektus. „Taip pat ketiname eiti į tarptautinę šios srities rinką –  dalyvauti analogiškuose projektuose kitose šalyse“, – teigia įmonės atstovas.

„Elsis“ įmonių grupė yra viena didžiausių įrangos tiekėjų šalies kariuomenei. Lietuvos karius bendrovė aprūpina radijo ryšio priemonėmis, informacinių technologijų ir telekomunikacijų įranga, inžinerine infrastruktūra. „Elsis“ taip pat yra sukūręs ir Lietuvos kariuomenės naudojamą taktinę automatizuoto valdymo ir vadovavimo informacinę sistemą TAVVIS bei kitas kompiuterizuotas sistemas.

Apie UAB „Elsis“  

UAB „Elsis“ priklauso „Elsis“ įmonių grupei, kurią sudaro 7 bendrovės: UAB "Elsis", UAB "Elsis biuro sistemos", UAB "Elsis verslo sprendimai", UAB "Elsis TS", UAB "Elsis PRO", OOO "Elsis Kaliningrad" ir ZAO "Elsis Spb".

 „Elsis“ įmonių grupė veikia informacinių technologijų ir telekomunikacijų (ITT) bei inžinerinių sistemų srityse. Grupės įmonės kuria, vysto, gamina, platina ir prižiūri ITT įrenginius ir programinius produktus bei projektuoja, diegia, aptarnauja, modernizuoja specializuotas verslo bei technologinių procesų valdymo, radijo ryšio, įvairios paskirties inžinerines sistemas.

Šiuo metu „Elsis“ įmonių grupė yra viena didžiausių ITT, elektronikos ir inžinerinių sistemų bendrovių ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Grupė dirba Lietuvos, Europos Sąjungos, Rusijos ir kitų NVS šalių rinkose. Veiklą „Elsis“ pradėjo 1991 m.

 „Elsis“ įmonių grupės pajamos 2006 m. išaugo beveik 30% ir viršijo 78 mln. Lt. Grupės įmonėse dirba virš 200 aukštos kvalifikacijos darbuotojų, įdiegta kokybės vadybos sistema, atitinkanti ISO 9001:2000 reikalavimus.

Tomas Vrubliauskas,

UAB „Elsis“ projektų vadovas

Rita Norutienė,

RsV agentūros „Korporatė“ projektų vadovė

„altinis: www.elsis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.