Siunčiami duomenys...

 

2006m. gruodžio 4 d., savaitraštyje „Buhalterija“ Nr. 48 (109) skaitykite:

  • Vakarai LT
  • 2006, gruodžio 04, 13:37

Mokesčių labirintuose

Ne viskas auksas, kas auksu žiba

Inventorizacija – kasmetinis, įprastas kiekvienos įmonės buhalterijos darbas. Kartais tiek įprastas, kad šio darbo organizavimui skiriamas nepakankamas dėmesys arba jis atliekamas tiesiog formaliai.

Šiame straipsnyje aptarsime apskaitos ir mokesčių klausimus, susijusius su atsargų inventorizacijos metu nustatyto trūkumo nurašymu bei atsargų nukainojimu. Pabrėžtina, kad už inventorizacijos organizavimą ir atlikimą laiku, inventorizavimo duomenų išsaugojimą, sutikrinimo žiniaraščiuose nustatytų trūkumų išieškojimą atsako įmonės vadovas, o už teisingų inventorizacijos rezultatų ir neišieškotų trūkumų bei pertekliaus įtraukimą į apskaitą atsako įmonės vadovas kartu su vyriausiuoju buhalteriu (buhalteriu).

p. 1-2

Mokesčų labirintuose

PIRKAI PASLAUGĄ IŠ UŽSIENIEČIO – PRISKAIČIUOK PARDAVIMO PVM (I)

Lietuvos Respublikos PVM įstatymo (toliau – PVMĮ) 95 straipsnyje įtvirtintas vadinamasis atvirkštinis apmokestinimo principas, kai PVM už užsienio asmenų tiekiamas prekes ir teikiamas paslaugas privalo apsiskaičiuoti pirkėjas – Lietuvoje registruotas PVM mokėtojas arba Lietuvoje įsikūręs apmokestinamasis asmuo. Straipsnyje aptarsime, kada iš užsienio apmokestinamojo asmens įsigyjant prekes ir paslaugas yra taikomas atvirkštinis apmokestinimo principas, kokie asmenys privalo skaičiuoti pardavimo PVM už įsigytas prekes ir paslaugas, nuo kokios vertės šis PVM skaičiuojamas ir kaip jis deklaruojamas.

p. 10-11

Apskaita

Turto eksploatavimo išlaidų apskaita ir dokumentavimas

Įmonės savo veikloje naudoja įvairų ilgalaikį materialųjį turtą. Kad įmonės veikloje naudojamas turtas tarnautų ilgai, saugiai ir įmonei teiktų ekonominę naudą, neretai įmonei tenka patirti ir papildomų eksploatavimo išlaidų. Straipsnyje aptarsime dažniausiai praktikoje pasitaikančių eksploatavimo išlaidų pavyzdžius, jų dokumentavimą ir registravimą finansinėje apskaitoje.

p. 1-4-5

Savaitės pašnekovas

Knyga kiekvienos buhalterijos kiekvienam buhalteriui

„Pačiolio“ bendrovė išleidžia jau šeštąją Gedimino Kalčinsko „Buhalterinės apskaitos pagrindų“ knygos laidą. Tai, be abejo, rimtas įvykis, nes vargu ar Lietuvoje yra daug knygų, kurios būtų pakartotinai išleistos tiek kartų. Bendras ankstesnių leidimų tiražas – 24 000! Šią knygą, be abejo, turi visos bent kiek didesnės šalies bibliotekos. Antra vertus, kartą perpratus buhalterinės apskaitos pagrindus, prie jų jau nebegrįžtama. Ar Bendrovė nerizikuoja leisdama dar vieną šios knygos laidą?

Apie tai kalbamės su knygos autoriumi auditoriumi doc. dr. Gediminu Kalčinsku.

p. 3

Prieš įstatymą

VADOVĖLIS BUHALTERIAMS – VAGYSTĖS OBJEKTAS

Už knygos „Buhalterinės apskaitos pagrindai“ autorystės pasisavinimą iškelta baudžiamoji byla

Praėjusiame savaitraščio „Buhalterija“ numeryje skelbėme, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausioji valdyba, nustačiusi nusikaltimo požymius, numatytus LR baudžiamajame kodekse, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl visiems buhalteriams gerai žinomos knygos „Buhalterinės apskaitos pagrindai“ galimo plagijavimo.

Apie tai – pokalbis su UAB „Pačiolis“ viceprezidentu Vaidotu Dauskurdu.

p. 7

Ruduo baigėsi, inventorizacijos – dar ne

Ruduo – inventorizacijų metas. Šiame „Buhalterijos“ numeryje baigiame straipsnių apie inventorizaciją ciklą. Savaitraščio puslapiuose aptarėme, kodėl inventorizacija reikalinga ne tik buhalteriams, bet ir įmonių vadovams, kokių pasekmių galima sulaukti neatlikus inventorizacijos arba ją atlikus netinkamai. Straipsniuose nagrinėjome pavyzdžius, kaip inventorizacijos metu rasti neatitikimai registruojami apskaitoje, kokią įtaką jie turės įmonės mokamiems mokesčiams.

Prieš mėnesį savo skaitytojams pateikėme inventorizacijos atlikimo atmintinę, kuri, tikimės, bus naudinga kasmet atliekant šį kiekvienai buhalterijai įprastą darbą. Kai spalio mėnesį buhalterių klausinėjome apie inventorizaciją, daugelis teigė, kad ją atlikti dar ankstoka, išgirdome ir abejonių, ar šis nemažai laiko užimantis darbas yra naudingas.

Šį kartą apskaitos specialistų klausėme, ar jau inventorizavo savo įmonės turtą? Ar inventorizacija jiems – tik rutininis ir daug laiko užimantis darbas, ar naudingas procesas?

p. 9

Specialistai pataria

NORDIA BAUBLYS & PARTNERS

specialistų konsultacijos

• Prievolė registruotis PVM mokėtoju

• Atlygintinų paslaugų teikimo sutarties nutraukimas

Kito savaitraščio „Buhalterija“ numerio laukite pirmadienį, gruodžio 11 d.

„altinis: www.paciolis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.