Siunčiami duomenys...

 

Beveik 400 kamerų pasienyje – dar vienas pliusas pakeliui į Šengeną

  • Vakarai LT
  • 2007, lapkričio 15, 11:48

Pranešimas žiniasklaidai

2007 lapkričio 15  d.

Dvylika Lietuvos pasienio su rytiniais kaimynais postų nuo šiol bus dar saugesni – ir pačiuose pasienio kontrolės postuose, ir jiems priklausančiose teritorijose įrengtos moderniausios vaizdo stebėjimo bei teritorijos apsaugos sistemos. Ją už 9,4 mln. litų įdiegė elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“.

Per pasienio su Rusija ir Baltarusija postus šiais metais pravažiavo daugiau kaip 1,5 milijono automobilių, sieną kirto daugiau kaip 3,5 milijono žmonių. Įrengti vaizdo stebėjimo bei teritorijos apsaugos sistemas reikėjo Lietuvai ruošiantis  prisijungti prie Šengeno erdvės.

„Vykdant projektą sumontuota beveik 400 vaizdo stebėjimo kamerų. Kamerų skaičiumi tai vienas didžiausių tokio tipo projektų Lietuvoje. Turėdami modernias vaizdo stebėjimo ir perimetro apsaugos sistemas pasieniečiai kaip ant delno matys visus pasienio postus, juose esančius pastatus bei aplinkines teritorijas – tai leis sustiprinti sienos kirtimo kontrolę“, - sakė “Fima“ Apsaugos sprendimų departamento direktorius Giedrius Zaicevas.

12-oje pasienio postų (pasienyje su Baltarusija ir Rusija, automobilių ir geležinkelių transporto kontrolės punktai) „Fima“ įrengė autonominius stebėjimo centrus, kuriuose dirbantys asmenys nuolat  matys vaizdo kamerų transliuojamą vaizdą, gaus pranešimus apie visus perimetro apsaugos sistemos pažeidimus.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ryšių ir informatikos valdybos viršininkas pulkininkas Gytis Skripkauskas džiaugiasi, kad nuo šiol bus galimybė matyti ir išsaugoti informaciją apie pasieniečių vykdomą patikrą punkte, taip pat svarbu, kad signalizacinės sistemos, įrengtos prie punktų, padės užkirsti kelią bandymams neteisėtai pereiti sieną apeinant pasienio kontrolės postus.

Ši sistema ne tik padės geriau užtikrinti sienos kirtimo tvarką, užfiksuoti pažeidėjų bandymus persėsti į kitas transporto priemones, fotografuoti aplinką. Įranga taip pat bus naudinga užtikrinant kokybišką postuose dirbančių pasieniečių darbą. Turint vaizdo stebėjimo sistemą bei vaizdo įrašus bus nesunku įsitikinti,  ar visi kertantys sieną asmenys patikrinami, ar tai atliekama pagal nustatytą tvarką ir pan. 

Lietuvos pasieniečiai iš viso saugo ir kontroliuoja dešimtadalį visos išorinės ES sienos - 1043 kilometrus. VSAT pagal Šengeno programą sienų apsaugos priemonėms įsigyti ir infrastruktūrai tobulinti iš viso gavo 393 mln. Lt.

Apie UAB „Fima“

Elektroninių inžinerinių sprendimų lyderė Lietuvoje – bendrovė „Fima“ – teikia duomenų apdorojimo ir perdavimo, automatikos, apsaugos, elektronikos bei telekomunikacijų sprendimus, taip pat siūlo sprendimus šiuolaikiniam miestui. 2006 metais bendrovės pajamos siekė 98 mln. litų ir buvo 48 proc. didesnės nei 2005-aisiais.

1992 metais įkurta bendrovė per 15 veiklos metų jau įgyvendino keletą tūkstančių įvairaus dydžio ir sudėtingumo projektų Lietuvoje ir užsienyje. Iš 100 didžiausių Lietuvos kompanijų daugiau kaip pusė yra „Fimos“ klientai.

Bendrovė, kurioje dirba 330 aukštos kvalifikacijos specialistų, yra įtraukta į NATO skelbiamuose konkursuose galinčių dalyvauti įmonių sąrašą.       

„Fima“, kurios pagrindinė būstinė įsikūrusi Vilniuje, yra įsteigusi filialus Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. 2006 metų pabaigoje bendrovė įsteigė dukterinę įmonę Latvijoje. „Fima“ yra oficiali plačiai žinomų užsienio kompanijų, tokių kaip „Avaya“, „Lucent technologies“,„Bosch“,„IBM“, „HP“ ir kitų bendrovių partnerė.

Arūnas Armalis

RSVA „Baltic Media Partners“

projektų vadovas

„altinis: www.fima.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.