Siunčiami duomenys...

 

Žurnalo „Apskaitos ir mokesčių apžvalga“ 2008 m. Nr. 1 numerio anonsai

  • Vakarai LT
  • 2008, sausio 24, 13:10

Žurnalo „Apskaitos ir mokesčių apžvalga“ 2008 m. 1 numeryje skaitykite:

Ketinant pradėti verslą Lietuvoje, pirmiausia reikia nuspręsti, kokia fizinio asmens vykdomos veiklos ar įmonės teisinė forma (rūšis) yra tinkamiausia pasirinktiems tikslams įgyvendinti. Lietuvos Respublikos įstatymai įteisina galimybę fiziniam asmeniui savarankiškai pradėti verslą ar steigti tam tikros teisinės formos įmonę, tai reiškia, kad Lietuvos Respublikos teisės aktai numato įvairias asmenų veiklos formas Lietuvoje: fizinių asmenų individualią veiklą bei juridinių asmenų steigimą.

Jeigu fizinis asmuo priėmė sprendimą vykdyti veiklą, nesteigiant tam tikros teisinės formos įmonės, jis veiks kaip savarankišką, individualią veiklą vykdantis asmuo. Individualios veiklos sąvoka yra gan plati, tačiau individualios veiklos vykdymas ne visais atvejais įpareigoja tokią veiklą registruoti kaip individualią teisės aktų nustatyta tvarka. Plačiau – straipsnyje KADA REIKIA REGISTRUOTI INDIVIDUALIĄ VEIKLĄ.

Įmonės savo apsisprendimą registruoti atostoginių kaupimus apskaitoje, ar neregistruoti, bei  atostoginių kaupimų periodiškumą numato savo apskaitos politikoje. Jeigu  kaupimai atostoginiams sudaromi, tai įmonė numato, ar visos kaupimų, susijusių su atostoginiais, rūšys bus sudaromos, pvz., kaupimai Valstybinio socialinio draudimo įmokoms turėtų būti apskaičiuojami, nes šių kaupimų sumos būtų pakankamai didelės ir turėtų reikšmingos įtakos informacijos, paskelbtos finansinėje atskaitomybėje, teisingumui. Plačiau – straipsnyje KAUPIMAI ATOSTOGOMS: FINANSINĖS APSKAITOS IR MOKESČIŲ REIKALAVIMŲ DERINIMAS.

Tikriausiai nerasime įmonės, savo veikloje nenaudojančios ilgalaikio turto. Be jo sunku apsieiti netgi mažiausioje paslaugas teikiančioje įmonėje. Vienos įmonės ilgalaikį turtą įsigyja, kitos naudoja nuosavybės teise joms nepriklausantį turtą. Straipsnyje LIZINGAS AR NUOMA? rašoma būtent apie pastarąjį atvejį, o dar tiksliau – kaip atskirti lizingą nuo nuomos, nes ne visada lizingas yra laikomas lizingu, o nuoma ne visada laikoma nuoma. Pažymėtina, kad pagal 20 VAS, nuosavybės teisių perėjimas, tai tik vienas iš galimų, bet neprivalomų lizingo sutarties pripažinimo sąlygų.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė, vadovaudamasi PVM įstatymo 96 straipsniu, 2007 m. rugpjūčio 29 d. nutarimu Nr. 902 patvirtino Atvejų, kai PVM už tiekiamas prekes (teikiamas paslaugas) išskaito ir sumoka pirkėjas (klientas), sąrašą (toliau – Sąrašas). Šio nutarimo nuostatos pradedamos taikyti nuo 2008 m. sausio 1 d. ir žinotinos tiems PVM mokėtojams, kurie iš kitų PVM mokėtojų įsigyja juodųjų ir spalvotųjų metalų atliekų ir laužo, medienos. Minėto nutarimo nuostatos svarbios ir tiems PVM mokėtojams, kurie prekes ir paslaugas įsigyja iš PVM mokėtojų, kuriems teisme pradėta bankroto procedūra arba iškelta restruktūrizavimo byla. Apie tai skaitykite publikacijoje NUO 2008 M. PRADŽIOS MEDIENĄ IR METALĄ ĮSIGYJANTIS PVM MOKĖTOJAS PRIVALĖS IŠSKAITYTI IR SUMOKĖTI PVM.

Kitame numeryje skaitykite:

INVESTICINIS GYVYBĖS DRAUDIMAS: FINANSINĖS APSKAITOS IR MOKESČIŲ REIKALAVIMŲ DERINIMAS

TEISĖS AKTŲ NUOSTATAS „SODRA“ AIŠKINA SAU PALANKIU BŪDU

ĮSTATINIO KAPITALO MAŽINIMAS, IŠMOKANT AKCININKAMS LAISVAS LĖŠAS: MOKESTINĖS PASEKMĖS IR FINANSINĖ APSKAITA

FINANSINĖS ATSKAITOMYBĖS ANALIZĖ (1) SANTYKINIAI RODIKLIAI

 

„altinis: www.paciolis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.