Siunčiami duomenys...

 

Nuo birželio turėtų mažėti verslo inspektavimas

  • Vakarai LT
  • 2010, gegužės 06, 09:10

Ministrų kabinetas antradienį pritarė verslą kontroliuojančių institucijų apjungimui – nuo birželio įmonės galės būti tikrinamos ne 76, o 9 kartus.

Vyriausybės nutarimu nustatytos aplinkos, konkurencijos ir rinkos priežiūros, viešųjų infrastruktūrų priežiūros, finansų rinkos, kultūros ir švietimo, mokesčių ir muitų, visuomenės ir asmens sveikatos, produktų saugos ir procesų saugos grupės.Šios grupės, pasak V yriausybės pranešimo, buvo išskirtos tariantis su įvairiomis institucijomis. Verslą inspektuojančių institucijų, patenkančių į minėtas grupes, sąrašas patvirtintas tuo pačiu Vyriausybės nutarimu. Pasak ūkio ministro Dainiaus Kreivio, pradedant įgyvendinti šią reformą, pirmiausia siekiama sureguliuoti tų inspektuojančių institucijų, kurios kasdien tiesiogiai bendrauja su verslininkais, funkcijas ir sąlygas, kuriomis jos turėtų dirbti efektyviausiai.Nustatyta, kad vienoje priežiūros grupėje veikiančios inspektuojančios įstaigos turės susiderinti planuojamus įmonių patikrinimus: vienos grupės tikrintojai įmonėje privalės lankytis vienu metu. Toks darbas planuojamas siekiant sumažinti įmonėms tenkančią administracinę naštą vykstant patikrinimams.Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, tokia tvarka leis žymiai sumažinti inspektorių vizitų ir prielaidų piktnaudžiavimams. Siekiama, kad naujais principais pagrįsta priežiūra taptų naudinga pagalba verslui, o ne rykštė.Šiuo nutarimu taip pat įsteigiama koordinacinė komisija, kuri turės prižiūrėti, kaip sklandžiai optimizuojamas kontroliuojančių institucijų tinklas, ir teiks pasiūlymus dėl priežiūros reformos. Šios komisijos sudėtis bus patvirtinta iki gegužės 20 dienos.Iki šių metų rugpjūčio 1 d. visos 9 priežiūros grupės turės parengti verslo tikrinimo teisės aktų sąvadus pagal savo sritį. Tai leis visus aktualius reikalavimus verslui rasti vienoje vietoje. Taip pat iki šių metų spalio 15 d. numatoma parengti praktinius vadovus, kurie būtų skirti tiek verslui, tiek inspektoriui. Teigiama, kad tuomet ne tik verslininkams bus aišku, kaip teisingai laikytis visų reikalavimų, bet ir inspektuotojai turės tikslias instrukcijas, kaip tikrinti įmones. Tai – nauja praktika, kai vienu dokumentu privalės vadovautis ir verslas, ir tikrintojai.

„altinis: www.lrt.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.