Siunčiami duomenys...

 

Renesanso tėvynėje - žymiausio lietuvių menininko kūrybos paroda

  • Vakarai LT
  • 2010, lapkričio 16, 14:30

Parodą „Čiurlionis: ezoterinė kelionė 1875-1911“ (Čiurlionis: Un viaggio esoterico 1875-1911“) atidarė ir M.K.Čiurliono preliudą fortepijonui atliko jo kūrybos ekspertas, meno, muzikos ir kultūros istorikas, Europos Parlamento narys profesorius Vytautas Landsbergis.

Cituodamas M.K.Čiurlionį prof. V.Landsbergis pakvietė italų publiką paveikslus „apžiūrėti susikaupus ir visiškoje ramybėje“. Tik tokiu būdu, prof. V.Landsbergio nuomone, žiūrovą aplankys emocinė banga, kuri daugiau jo neapleis.

Atidarymo dalyvius taip pat pasveikino Lietuvos kultūros ministras Arūnas Gelūnas ir Milano merė Letizia Moratti.

Ši paroda – tai didžiausia kada nors Vakarų Europos šalyse eksponuota svarbiausių M.K.Čiurlionio dailės kūrinių kolekcija: 137 dailės, fotografijos darbai  ir kiti eksponatai iš M.K.Čiurlionio archyvų. 

Parodą inicijavo ir organizavo Lietuvos ambasada Italijoje kartu su Italijos kultūros fondu „Antonio Mazzotta“ ir Nacionaliniu M.K.Čiurlionio dailės muziejumi. Parodą finansavo Milano savivaldybė, kitos Italijos institucijos ir privatūs rėmėjai, parodą rėmė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos kultūros ministerija.

„M.K.Čiurlionio svajonė buvo pristatyti savo kūrybą Vakarų Europoje, tačiau dėl įvairių aplinkybių jos įgyvendinti nesuspėjo. Norėdami paminėti šimtąsias menininko mirties metines, nusprendėme išpildyti šią dailininko svajonę, surengdami didžiausią M.K.Čiurlionio kūrybos parodą Italijoje – šalyje, kur per amžius klestėjo menai, kuri išaugino daugiausia pasaulinio garso dailininkų“, – sakė projekto koordinatorė Lietuvos kultūros atašė Italijoje Ieva Gaižutytė.

Neatsiejamą ryšį tarp dailės ir muzikos M.K.Čiurlionio kūryboje parodoje perteikia greta dailės kūrinių skambanti kompozitoriaus muzika. Parodą lydės fortepijono muzikos pristatymai. Vienas svarbiausių renginių – „Čiurlionis: kelionė į garsovaizdžius“, kuriame M.K.Čiurlionio muziką atliks paties menininko proanūkis Rokas Zubovas ir Sonata Zuboviene, M.K.Čiurlionio tekstus skaitys italų teatro aktorius Massimiliano Finazer Flory.

Parodoje eksponuojami ir M.K.Čiurlionio laiškai Sofijai Kymantaitei, neabejotinai liudijantys literatūrinį menininko talentą, o 240-ties puslapių parodos kataloge publikuojama M.K.Čiurlionio studija „Apie muziką“ ir jo laiškai artimiesiems.

Norint pristatyti menininko kūrybą vaikams ir jaunimui – vienoje parodos salių įrengta kūrybinė laboratorija, vyks specialios edukacinės programos, parengtos ambasados ir Milano savivaldybės. Laboratorijoje vaikai galės klausytis paskaitų apie M.K.Čiurlionio kūrybą ir kompozitoriaus muzikos, piešti ir kurti įkvėpti didžiojo lietuvių menininko.

Paroda veiks iki 2011 m. vasario 13 dienos. Šią M.K.Čiurlionio „ezoterinę kelionę“ planuojama tęsti Venecijoje ir Romoje.

Viale di Villa Grazioli, 9 – 00198 Roma –

Tel.: + 39 06.855.90.52 – Fax: + 39 06.855.90.53,

e-mail: info@ltemb.it

„altinis: www.urm.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.