Siunčiami duomenys...

 

Pirmą kartą Lietuvoje inicijuojama visuotinė dviejų savivaldybių gyventojų apklausa aplinkosaugos klausimais

  • Vakarai LT
  • 2011, sausio 20, 07:00

Kviečiame į spaudos konferenciją rytoj, 2011 01 20 d., 12.00 val. ketvirtadienį į Klaipėdos miesto savivaldybę Liepų 11, antro aukšto foje posėdžių kambarį (už stiklinių durų), kurioje bus pristatoma pirmą kartą Lietuvoje inicijuojama visuotinė dviejų savivaldybių gyventojų apklausa aplinkosaugos klausimais.

Tam pasiryžo Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono gyventojai, susibūrę į iniciatyvinę grupę, kuri sudaryta iš Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono nevyriausybinių organizacijų atstovų.

Iki šiol Lietuvoje dar nė karto dviejų savivaldybių gyventojai vienu metu nepasinaudojo tokia jiems įstatymu suteikta teise.

Tam, kad tokia apklausa įvyktų, jos iniciatoriai per mėnesį turi surinkti 10 proc. Klaipėdos miesto (t.y. 14,5 tūkst.) ir Klaipėdos rajono gyventojų parašų (4,2 tūkst.).

Jei iniciatyvinei grupei pavyktų surinkti tiek gyventojų, remiančių tokios apklausos surengimą, parašų, tada abiejų savivaldybių tarybos privalėtų paskelbti visuotinę gyventojų nuomonės apklausą.

Joje būtų užduodami šie iniciatorių siūlomi klausimai:

1. Ar pritariate šiukšlių deginimo gamyklų statybai Klaipėdos m. ir rajone?

2. Ar pritariate ne šiukšlėmis, o mediena kūrenamų jėgainių statybai Klaipėdos m. ir rajone?

3. Ar pritariate, kad Klaipėdos m. ir rajone būtų vystoma tik žmonių sveikatai ir aplinkai nekenksminga pramonė?

4. Ar pritariate, kad Klaipėdos m. ir rajone būtų įrengti oro taršą kas valandą matuojantys prietaisai, kurių duomenys būtų skelbiami viešai?

5. Ar pritariate, kad viešai būtų skelbiami užterštumo, ligų paplitimo, mirties priežasčių, gyvenimo trukmės žemėlapiai bei statistika?

Siūloma tokią apklausą atlikti rinkimų į savivaldybių tarybas dieną, t.y. 2011 02 27 d.

Tokia data siūloma todėl, kad pagal Vietos savivaldos įstatymą apklausa laikoma įvykusia, jeigu savo nuomonę pareiškia ne mažiau kaip 25 procentai apklausos teritorijos gyventojų. Organizatoriai mano, kad tokį kiekį gyventojų galima surinkti tik rinkimų dieną.

Patariamosios apklausos įvairių rinkimų metu rengiamos visose ES šalyse, JAV, Kanadoje ir kitose šalyse.

Lietuvoje kol kas niekas nebandė šio valdžios pasitarimo su visuomene būdo.

Apklausos organizatoriai planuoja kreiptis į visus Klaipėdos miesto ir rajono gyventojus, žiniasklaidą, nevyriausybines asociacijas, profsąjungas, partijas ir kitas organizacijas, prašydami pagalbos dėl minėtų parašų surinkimo.

Klaipėdos daugiavaikių šeimų bendrijos pirmininkė

Virginija Jurgilevičienė, tel.8-680-40225 virginija.jurgileviciene@gmail.com

Klaipėdos jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkas

Vitas Žilis, mob.8-622-47861 klaipedos.jdj@yandex.ru

Nepartinio demokratinio judėjimo Klaipėdos skyriaus pirmininkės pavaduotoja

Laima Laurinavičienė tel.: 8-656-44695, laima.laurinaviciene@gmail.com

„altinis: bukimevieningi.webnode.com

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.