Siunčiami duomenys...

 

„Vadovas ir pasaulis“ 12 numeryje skaitykite

  • Vakarai LT
  • 2006, gruodžio 14, 10:18

ATSKAITOMYBĖ – NE VALDYMUI, BET DARBUI!

Įmonės rengiama finansinė atskaitomybė padeda jos savininkams suprasti, kiek pelningos jų investicijos, ji rodo, kokio dydžio turtą turi įmonė ir kokie yra jos finansiniai įsipareigojimai. Tačiau tokioje atskaitomybėje duomenys apie įmonės finansinę būklę ir jos veiklos rezultatus pateikiami labai apibendrintai (taip iš dalies daroma ir dėl to, kad nebūtų atskleistos įmonės komercinės paslaptys). Tad savininkams, tiek kiek jie dalyvauja įmonės valdyme, finansinės atskaitomybės teikiama informacija yra naudinga ir pakankama, tačiau vadovui, organizuojančiam įmonės veiklą, ji paprastai būna bevertė, nes neatskleidžia įmonėje vykstančių procesų ir neparodo jų efektyvumo. Vadybos tikslams reikalinga atskira speciali atskaitomybė, kuri pateiktų vadovams reikalingą informaciją ir padėtų jiems priimti reikiamus vadybinius sprendimus.

Vadybos poreikiams tarnauja visai kita apskaitos rūšis – menedžmento (vadybos) apskaita, iš kurios duomenų ir sudaroma vidinė (menedžmento) atskaitomybė, tenkinanti įmonės vadybos personalo poreikius. Menedžmento apskaita teikia vadovams informaciją apie tai, kiek, pavyzdžiui, įmonei kainuoja pagaminti vieną ar kitą produktą, kiek kainuoja jį parduoti, koks jo pelningumas. Ji leidžia įvertinti, kiek kurio produkto įmonei reikia pagaminti ir parduoti, kad jis atsipirktų. Menedžmento apskaita leidžia numatyti, kiek, pavyzdžiui, padidės ar sumažės tam tikri įmonės kaštai, jeigu kurių nors produktų gamybos ir pardavimų apimtys taps didesnės ar, atvirkščiai, sumažės. Vadybos apskaita taip pat leidžia įvertinti ir kiekvieno įmonės padalinio (ir net atskiro darbuotojo, dirbančio tam tikrame padalinyje) veiklos efektyvumą, išmatuoti  jo veiklos indėlį į visos įmonės veiklos rezultatus.

Smulkiau apie menedžmento apskaitą skaitykite UAB „Pačiolis“ viceprezidento, auditoriaus Valdo JAGMINO straipsnyje „Atskaitomybė – ne valdymui, bet darbui!“, išspausdintame žurnalo „Vadovo pasaulis“ 2006 m. 11 numeryje.

Auditorius Valdas JAGMINAS

UAB „Pačiolis“ viceprezidentas

„altinis: www.paciolis.lt/vip/

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.