Siunčiami duomenys...

 

Sausio 2 d., savaitraštyje „Buhalterija“ Nr. 1 (112) skaitykite:

  • Vakarai LT
  • 2006, gruodžio 29, 12:49

Apskaita

PVM atskaitą pagal prarastą PVM sąskaitą faktūrą

Vadovaujantis LR Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 64 straipsnio nuostatomis, pirkimo PVM gali būti įtraukiamas į PVM atskaitą tik tuo atveju, jeigu PVM mokėtojas turi atitinkamą PVM sąskaitą faktūrą. Tačiau neretai atsitinka taip, kad pirkėjas dėl kokių nors priežasčių praranda arba neatkuriamai  sugadina PVM sąskaitą faktūrą. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip tokiais atvejais pirkimo PVM gali būti traukiamas į PVM atskaitą, o prekių (paslaugų) įsigijimo išlaidos pripažįstamos leidžiamas atskaitymais.

p. 1, 2

Mokesčių labirintuose

Kai keičiasi įmonės vyriausiasis buhalteris... Darbų perdavimo procedūros

Vyriausieji buhalteriai, kaip ir kiti darbuotojai, keičia darbo vietas dėl įvairių priežasčių: ieškodami didesnio atlyginimo, geresnių darbo sąlygų, ramesnio darbo ar kt. Tačiau vyr. buhalterio pasikeitimas įmonėje gali sukelti stresą įmonės vadovui ir pačiam vyr. buhalteriui, išeinant iš darbo ar atėjus į naują darbo vietą, ne visada būna viskas aišku. Darbų perdavimas ­ labai atsakinga procedūra. Kartu perduodama ir visa atsakomybė už tinkamą buhalterijos tvarkymą. Kadangi vyr. buhalterio pasikeitimo įmonėje tvarkos nereglamentuoja jokie teisės aktai, manome, kad reikėtų aptarti svarbiausias procedūras, kurias patariame atlikti keičiantis įmonės vyr. buhalteriui.

p. 1, 4

Savaitės pašnekovas

Skaitomiausia ir... vagiamiausia (?) buhalterių knyga ­ „Buhalterinės apskaitos pagrindai“ ­ vėl su sprendiniais!

Prieš kelis mėnesius pasklidusi žinia, kad UAB „Pačiolis“ kreipėsi į policiją dėl bestseleriu tarp buhalterių tapusios G. Kalčinsko knygos „Buhalterinės apskaitos pagrindai“ plagiato, buvo tikrai netikėta. Jau esame įpratę girdėti apie garsių prekinių ženklų, muzikos kūrinių plagijavimą, o profesinės literatūros plagijavimo faktų iki šiol lyg ir nebuvo žinoma. Todėl žinomos buhalterinės apskaitos knygos, iš kurios mokėsi daugelis dabartinių buhalterių, plagijavimas sukėlė buhalterių visuomenės susidomėjimą, juo labiau kad netrukus turi pasirodyti nauja šios knygos laida. Apie šią knygą ir ne tik ją kalbėjomės su UAB „Pačiolis“ viceprezidentu Vaidotu Dauskurdu.

p. 3

Pravartu žinoti

2006 m. gruodžio mėn. priimtų teisės aktų apžvalga

p. 5

Auditas

Kol auditorių nepakeitė kompiuteriai

„Buhalterijos“ 2006 m. gruodžio 18 d. numeryje spausdinome kai kurių pirmųjų atestuotų auditorių prisiminimus ir pastabas apie jų veiklos pradžią ir Lietuvos audito dešimties metų sukaktį. Šia proga gruodžio 15 d. Vilniuje surengtoje ketvirtojoje tarptautinėje mokslinėje-praktinėje konferencijoje „Lietuvos auditoriai – 10 metų patirtis ir perspektyvos“ dalyvavo ne tik Lietuvos atestuotieji auditoriai, mokslininkai, Lietuvos Respublikos Seimo, Valstybės kontrolės atstovai, svečiai iš užsienio šalių, bet ir Europos buhalterių federacijos prezidentas Žakas Potdevinas (Jacques Potdevin), šios federacijos generalinis sekretorius prof. Henris Olivje (Henri Olivier) ir Šiaurės šalių buhalterių federacijos sekretorius Bjornas Marklandas (Bjorn Markland). Jų, kaip ir kitų pranešėjų, mintys sukosi apie naująją Audito direktyvą, kurios nuostatos per dvejus metus turės būti perkeltos į Lietuvos teisės sistemą.

p. 6

Svečiuose žurnalas „Juristas“

Sutrumpintas darbo laikas

Atsižvelgdami į darbuotojų amžių, darbo sąlygų kenksmingumą, psichofiziologinius ir kitus veiksnius, Darbo kodeksas, Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas, kiti teisės aktai kai kurių kategorijų darbuotojams, dirbantiems įmonėse, įstaigose ir organizacijose (toliau – įmonė), nustato sutrumpintą darbo laiką. Tokiu atveju darbuotojas dirba trumpiau nei yra nustatyta normali darbo trukmė, bet jo darbo užmokestis dėl šios aplinkybės paprastai nėra mažinamas. Sutrumpintas darbo laikas tuo ir skiriasi nuo darbo laiko režimo, kad darbo sutarties šalių susitarimu darbuotojas dirba ne visą darbo laiką, kurio metu jo darbas apmokamas proporcingai dirbtam laikui arba atliktam darbui.

p. 7

Viešojo sektoriaus apskaitos sistema remsis kaupimo principu

Prieš Kalėdas vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo pritarta Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymo ir jį lydinčių kitų teisės aktų projektams ir jie bus teikiami Seimui. Taip siekiama užtikrinti vienodą šio sektoriaus atskaitomybės pagrindinių principų reglamentavimą, nes dabar veikianti buhalterinės apskaitos ir atskaitomybės sistema nėra vientisa.

p. 8

Nuomonės

Šventinių išlaidų apskaita buhalteriams problemų nesukelia

Didžiausios metų šventės – Kalėdos ir Naujieji metai – dovanų metas, kuomet prisimename ne tik pačius artimiausius – šeimynykščius ir draugus, bet ieškome ir kuo nustebinti bendradarbius, kolegas, verslo partnerius.

Visos įmonės vienaip ar kitaip palydi senuosius metus: rengia šventinius vakarėlius, dovanoja brangias ar tik simbolines dovanas savo darbuotojams ar jų vaikams, klientams, verslo partneriams. Ir švęsti, ir dovanų gauti yra malonu, tačiau visa tai reikia tinkamai įforminti, registruoti įmonės apskaitoje, apmokestinti, deklaruoti. Ir šie darbai, žinoma, tenka buhalteriams.

Todėl šį kartą buhalterių klausėme, kaip jų įmonėse švenčiamos šventės, ar dovanojamos dovanos ir kaip apskaitomos ir apmokestinamos švenčių išlaidos?

p. 9

Apskaitos organizavimas

Atostoginių kaupimų inventorizavimas

Nuo 2004 m. įsigaliojus Verslo apskaitos standartams, vis daugiau Lietuvos įmonių formuoja kaupimus, kad galėtų išmokėti atostoginius darbuotojams. Kaupimo ir palyginimo bendrieji apskaitos principai reikalauja, kad pajamos ir sąnaudos būtų pripažįstamos tą ataskaitinį laikotarpį, kada jos uždirbamos ar patiriamos, nesvarbu, kada pinigai gauti ar išmokėti. Pajamos lyginamos su sąnaudomis, patirtomis toms pajamoms uždirbti. Vadovaujantis šiais principais, ir darbuotojų užmokestis už atostogas turi būti pripažįstamas sąnaudomis tą ataskaitinį laikotarpį, kai jis „uždirbamas“, t. y. darbuotojas įgyja teisę į apmokamas kasmetines atostogas ar jų dalį. Kiekvienam darbo sutartį sudariusiam asmeniui LR darbo kodekse garantuotos mažiausiai 28 kalendorinės dienos apmokamų atostogų per metus. Nesvarbu, kada darbuotojas faktiškai eis atostogauti ar nutrauks darbo santykius, bet kuriuo atveju už kiekvieną dirbtą mėnesį darbuotojas įgyja teisę į 2,33 dienos (28 : 12) kasmetinių atostogų. Įmonės apskaitos politikoje turi būti įtvirtinta, kokiu periodiškumu ir kokia apskaičiuoto atlyginimo už darbą dalimi bus sudaromi kaupimai atostoginiams. Tokiu būdu per ataskaitinį laikotarpį uždirbtoms pajamoms priskiriamos visos su tų pajamų uždirbimu susijusios sąnaudos ir apskaičiuojamas tikrasis įmonės veiklos rezultatas.

p. 11

Specialistai pataria

VMI specialistų konsultacijos:

Neleidžiami atskaitymai;

Išlaidos kavai;

Skolos išieškojimo išlaidos;

PVM atskaita iš dalies praradus turtą;

Komandiruotės sąnaudos;

Palūkanos už kreditą būstui statyti ar įsigyti;

Dokumentai už banko paslaugą.

p. 13

Pagalba buhalteriui

Skaičiuoklė „Excel“ – buhalteriui būtinas skaičiavimo įrankių rinkinys (50)

Grafiniai objektai

Tęsinys. Pradžia 2006 m. Nr. 8 (17)

Paveikslėlių įkėlimo ypatumus, dirbant su MS „Excel“ programa, nagrinėjome ankstesniame straipsnyje. Šįkart aptarsime, kokios yra papildomos paveikslėlių įkėlimo bei kitų grafinių objektų naudojimo MS „Excel“ programoje ypatybės.

p. 14

Tai įdomu

Ugninis šuo jau užleidžia sostą Raudonajai ugninei kiaulei

Naujuosius 2007-uosius jau sutikome, tačiau nepamirškime, kad mūsų laukia dar viena Naujųjų metų šventė – Rytų šalių Naujųjų metų diena. Kaskart ši šventė švenčiama vidurnaktį tos dienos, kurios metu stoja antroji jaunatis po žiemos saulėgrąžos. Japonai Naujuosius metus dar vadina pavasario švente. Šiemet jie prasidės vasario 18-ąją. Tuomet Ugninis šuo užleis sostą Raudonajai ugninei kiaulei. Ateinančių metų spalva – raudona, stichija – ugnis, iš čia kilęs ir metų pavadinimas. Jie tęsis iki 2008 metų vasario 6 dienos. Paskutinį kartą Ugninės kiaulės metai buvo prieš 60 metų – 1947-aisiais. Kinų Zodiake Kiaulė yra paskutinis gyvūnas, kuris uždaro dvylikos Zodiako metų ciklo ratą.

p. 15

„altinis: www.paciolis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.