Siunčiami duomenys...

 

Pakanka tik paskambinti…

  • Vakarai LT
  • 2008, sausio 14, 19:37
  • 32526 peržiūrėjo
  • 0 komentavo
Telemetrija

Vis daugiau buitinių prietaisų šiandien valdoma per atstumą nuotoliniais pulteliais. Kai kurias sistemas per atstumą tenka valdyti netgi lauke – na, kad ir garažo vartus. Tam tikslui galima pritaikyti prietaisą, kurį nuolat nešiojamės su savimi – mobilųjį telefoną.

Skaitmeniniu GSM ryšio formatu įmanoma perduoti ne tik garsą ar tekstines žinutes, bet ir vykdomąsias komandas.

UAB „Telemetrijos namai“ klientų namuose diegia mobiliojo ryšio stoteles su integruotomis elektros prietaisų valdymo bei daviklių kontrolės schemomis. Ryšys su šia stotele yra dvipusis: į ją galima siųsti komandinius SMS pranešimus, o atgal gauti įvykdymo patvirtinimo žinutes arba pranešimus apie svarbių parametrų pasikeitimus. Tai ypač patogu nuošalių sodybų ir sodo namelių gyventojams, kur kas labiau nei miestelėnai besirūpinantiems savo namų būkle bei saugumu. Skirtingai nuo apsaugos sistemų ryšio, veikiančio laidais arba radijo bangomis, GSM ryšys prieinamas praktiškai visoje šalies teritorijoje. Be to, įsilaužimo ar nelaimės atveju telemetrijos signalas iškart siunčiamas būsto šeimininkui, o ne apsaugos budėtojui – sutaupoma brangaus laiko, įvertinant situaciją ir priimant teisingą sprendimą. Telemetrijos valdymas mobiliuoju telefonu praverčia ne vien kritinėse situacijose. SMS žinutėmis galima per atstumą valdyti oro ir vandens pašildymą, šviesos įjungimą, užuolaidų valdymą ir pan. Tai ypač patogu vykstant į tolimesnes keliones: ilgai ekonominiu režimu veikusias sistemas keliais skambučiais net iš užsienio galima aktyvuoti tam, kad grįžtum į šiltus ir jaukiai apšviestus namus.

Vienintelę išimtį sudaro vartų atidarymo valdymas, vykdomas ne žinutėmis, o tiesiog telefono skambučiu. Privažiuojant prie namų ar sodybos, pakanka paskambinti į telemetrijos stotelę; ji atpažins telefono numerį, atmes skambutį ir įjungs vartų atidarymo mechanizmą. Praėjus nustatytam laiko tarpui vartai bus automatiškai uždaryti. Tokias sistemas ypač verta naudoti uždaruose namų kvartaluose arba sodų masyvuose – sistema gali atpažinti ir svetingai atkelti vartus net keliems šimtams užregistruotų GSM abonentų. Deja, dar ne visas namų valdymo problemas kol kas galima išspręsti telemetrinio valdymo būdu. Pavyzdžiui, jeigu prieš grįždami namo užsimanysite ne tik karštos vonios, bet ir skanios vakarienės, SMS teks siųsti ne į telefono stotelę, o tiesiogiai namų šeimininkei. O elektra nevaldomų sistemų apskritai neįmanoma kontroliuoti per atstumą: kapoti malkas židiniui ar išnešti šiukšles dar ilgokai teks „gyvai“. Tačiau kylant namų komforto ir buitinės tinginystės lygiui, vis daugiau darbų atliks pagalbiniai įrenginiai bei elektroninės sistemos, kurias galima bus prijungti prie bendrosios valdymo centralės ir pakeitus atitinkamą programą valdyti per atstumą mobiliuoju telefonu. Be to, brangstant energetiniams ištekliams laiku išjungiamos sistemos bei pavieniai prietaisai sutaupys nemažai elektros, kuro ir kitų resursų.

Darius Tarvydas

UAB „Telemetrijos namai”

Šaltinis: www.telemetrijosnamai.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.