Siunčiami duomenys...

 

"Capture" projektas - galimybė Klaipėdai sparčiau vystytis"Capture" projektas - galimybė Klaipėdai sparčiau vystytis

  • Vakarai LT
  • 2007, gegužės 01, 16:38

Pranešimas žiniasklaidai

2007 m. gegužė 1 d.

Praėjusią savaitę uostamiestyje vyko Klaipėdos regiono plėtros agentūros organizuotas euromiestų projekto CAPTURE dalyvių strateginis seminaras.

Renginio, kuriame dalyvavo iš 20 Europos Sąjungos (ES) miestų deleguoti atstovai, metu aptarti būsimų projektų įgyvendinimo klausimai su esamais ir galimais partneriais.

Klaipėdai dalyvavimas CAPTURE projekte yra itin svarbus, kadangi programa orientuota į vidutinių ES miestų rinką, sukurtas vadinamųjų e-miestų tinklas, kuris remiasi bendradarbiavimu technologijų, žinių ekonomikos, vadybos srityse.

Kadangi uostamiestis nėra didžiausią dalį rinkos valstybėje vystantis miestas, CAPTURE projektas suteikia galimybes sparčiau augti konkuruojant megapolių atžvilgiu, tam panaudojant glaudžią partnerystę su panašiais ES miestais.

Trūksta dialogo

Seminaro metu jo dalyviai, atstovaujantys savo miestų municipalinius interesus, sėmėsi žinių, užmezgė glaudesnius ryšius su euromiestų partneriais, diskutavo transporto, energetikos, kultūrinių ir kūrybinių ryšių, turizmo, viešųjų paslaugų kokybės gerinimo, klimato pokyčių ir vandens kokybės gerinimo temomis.

Seminaro metu diskutuota  aktualiomis,  projekto dalyvių pasiūlytomis temomis. Viena jų - ES fondų sritys, tokios kaip Interreg IIIC, progresas, konkurencingumas, inovacijos, kultūra.

Vienas iš esminių projekto principų - bendradarbiavimas. Tai daroma dalijantis žiniomis bei patirtimi vadinamųjų e-paslaugų sferoje, akcentuojant nuolatinį tobulėjimą bei mokymąsi. Dalyviams suteikiamos žinios, padėsiančios išmokti vietinę ekonomiką paversti konkurencingesne.

Siekiant įgyvendinti minėtus tikslus itin svarbus yra vietos savivaldos atstovų dalyvavimas ginant miesto interesus, kadangi didele dalimi su ES projektais susijusios informacijos disponuoja savivaldybių administracijų atstovai.

Tačiau CAPTURE projekto vadovai pastebėjo, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atstovai gana pasyviai naudojasi suteiktais žinių ir galių svertais bei vysto nepakankamą dialogą su projekto strateginiais partneriais.

"Miestas savo ekonomines galimybės naudoja puikiai, tačiau aš pasigedau Klaipėdos savivaldybės atstovų dalyvavimo CAPTURE projekte. Municipalinės valdžios atstovai galėtų aktyviau spręsti įvairius klausimus, vystant tarptautinį bendradarbiavimą su projekto dalyviais. manau šis bendradarbiavimas turėtų plėtotis daugiau miestų nei regionų plotmėje.- kalbėjo Neil Calrke  "CAPTURE" projekto koordinatorius.

CAPTURE - tai euromiestų tinklo, įkurto 1991 metais Europoje, projektas. Miestai, tarp kurių yra ir Klaipėda, turi progą dalyvauti ekonominiame ir socialiniame Europos gyvenime.

CAPTURE tinklas apima 20 Europos miestų iš 11 Europos Sąjungos valstybių, tarp kurių - 4 naujosios Sąjungos narės. Programos tikslas - skatinti dalyvių ekonominį vystymąsi, ypatingą dėmesį skiriant žinių ekonomikai.

Trijų metų trukmės projekto tikslai- išplėsti žinių ekonomikos sistemą ir kurti intelektualias darbo vietas vietinėse rinkose.

Domėjosi Neringa

Seminaro dalyviai lankėsi ir Neringoje, kurioje juos domino kol kas vienintelė Baltijos valstybėse už PHARE programos lėšas įdiegta plačiajuostė bevielio ryšio sistema. Ji dar vadinama WIFI projektu. Tai - puikus pavyzdys, kaip mažos savivaldybės gali pasinaudoti ES projektais ir naujausiomis technologijomis.

Neringos miesto savivaldybės teritorijoje sudaryta galimybė teikti daugiakanalės televizijos, spartaus interneto, duomenų perdavimo, telefono ryšio ir kitos paslaugas.

"Neringos savivaldybė buvo vienintelė šalyje, kurios teritorijoje neveikė jokia daugiakanalė televizija. Priežastis - parasta: teritorija didelė, jos ilgis - 50 kilometrų, o potencialių vartotojų - mažai.

Džiaugiamės, kad Nidoje, Preiloje, Pervalkoje ir Juodkrantėje pasinaudota galimybe matyti ne tik kelias dešimtis televizijos programų, bet ir turėti didelės spartos internetą, telefono ryšį, duomenų perdavimo galimybę", - susitikęs su CAPTURE seminaro dalyviais sakė Neringos savivaldybės tarybos narys ir vienas iš interneto įdiegimo projekto įgyvendintojų Antanas Baranauskas.

CAPTURE projekto dalyviai taip pat lankėsi Klaipėdos mokslo ir technologijų parke. Domėtasi, kontaktų užmezgimo, bei bendrų projektų galimybėmis tarp Klaipėdos mokslų ir technologijų parko, bei seminarų dalyvių atstovaujamuose miestuose įsikūrūsių, tokias pat funkcijas vykdančių institucijų.

Vienas iš CAPTURE projekto tikslų ir yra skatinti verslininkų bei mokslininkų bendradarbiavimą, regioninį ekonomikos vystymąsi, paremtą technologijų taikymu bei žinių visuomenės kūrimu.

VšĮ Klaipėdos regiono plėtros agentūra.

Parengė

Marius Linartas

„altinis: www.vakarai.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.