Siunčiami duomenys...

 

Norinčiųjų žemę apsodinti mišku - dvigubai daugiau

  • Tomas Padrieza
  • 2006, sausio 26, 12:31

Pernai pasinaudoti Kaimo plėtros 2004-2006 m. plano (KPP) priemone "Žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku" panoro dvigubai daugiau žemdirbių palyginti su 2004 metais. KPP paramą administruojanti Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) praėjusiais metais pagal šią priemonę daugiau kaip 450 paraiškų. 2004 metais surinktų paraiškų skaičius siekė 200.

"Iki šiol ši Kaimo plėtros plano priemonė palyginti su kitomis nebuvo labai populiari tarp ūkininkų, todėl daugiau nei dvigubai išaugęs žemdirbių susidomėjimas nuteikia išties optimistiškai", – sako NMA direktoriaus pavaduotojas Vitas Lopinys.

Pasak jo, didesniam gautų paraiškų skaičiui daugiausia įtakos turėjo palengvintos paraiškų teikimo sąlygos. Pernai atsisakyta reikalavimo nurodyti projekto finansavimo šaltinį, kai mišku yra apželdinamas didesnis nei 5 hektarų plotas. Ūkininkai, kurių parengto miško apželdinimo projekto vertė neviršija 10 tūkst. eurų, gali nebeteikti trijų komercinių pasiūlymų iš paslaugų ir prekių tiekėjų. Taip pat rudenį pradėtas kompensuoti pridėtinės vertės mokestis bei dirvos paruošimo išlaidos, patirtos iki paramos sutarties su NMA pasirašymo. Anksčiau ūkininkams buvo kompensuojamos išlaidos tik už miško želdinimo projekto parengimą, tuo tarpu PVM nebuvo kompensuojamas iš viso.

"Be to, praėjusį metų rudenį taip pat buvo pradėta aktyvi informacinė kampanija, plačiau supažindinanti su Kaimo plėtros plano priemonių nauda bei reikalavimais. Tai irgi lėmė didesnį ūkininkų aktyvumą", – pabrėžia V.Lopinys.

KPP priemonės "Žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas" tikslas – mažinti žemdirbių priklausomybę nuo žemės ūkio veiklos, taip pat skatinti ūkinę įvairovę, alternatyvų žemės panaudojimą bei išlaikyti aplinkosaugos balansą.

Paramos gavėjams kompensuojamos ne tik miško įveisimo išlaidos, bet ir penkerius metus – įveisto miško priežiūra ir apsauga. Tuo tarpu, kompensacijos už prarastas pajamas mokamos net 20 metų. Ši paramos priemonė itin patraukli ūkininkavimui mažiau palankiose vietovėse gyvenantiems žemdirbiams.

Šiuo metu mišką įveisusiems ūkininkams jau išmokėta daugiau kaip 1,6 mln. Lt. Iš viso šiai paramos priemonei įgyvendinti 2004-2006 metais skirta 92,505 mln. Lt.

„altinis: www.nma.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.