Siunčiami duomenys...

 

EQUAL vystymo bendrijos skleidžia darbo su pažeidžiamu jaunimu patirtį regionuose

  • Vakarai LT
  • 2007, gruodžio 06, 06:34

Pranešimas žiniasklaidai

2007 m. gruodžio 5 d.

Gruodžio 4 dieną Ukmergėje trys EQUAL vystymo bendrijos  („JUMS“, „Išeitis tau“ ir „Lietuvos jaunimo užimtumo tobulinimo vystymo bendrija“) inicijavo apskritojo stalo diskusiją, kurioje aptarti metodai bei būdai, kaip efektyviausia integruoti pažeidžiamą jaunimą į darbo rinką.

Diskusijoje EQUAL vystymo bendrijos pakvietė dalyvauti Ukmergės rajono savivaldybės, darbo biržos, nevyriausybinių organizacijų ir kitų suinteresuotų institucijų/organizacijų atstovus.

Pasak EQUAL vystymo bendrijos „Išeitis tau“ vadovės Vitos Petkevičiūtės, visas diskusiją inicijavusias bendrijas vienija metodų bei būdų, integruojant pažeidžiamą jaunimą į darbo rinką, paieška. Į teminį tinklą susijungusios bendrijos Ukmergėje ne tik pristatė pažeidžiamo jaunimo integracijos į darbo rinką inovacijas, kurios atrastos įgyvendinant EQUAL projektus, bet ir domėjosi pažeidžiamo jaunimo situacija Ukmergėje.

Šiuo susitikimu Ukmergėje pradėtas darbo su pažeidžiamu jaunimu patirties sklaidos ciklas. Apskritojo stalo diskusijos iniciatorių teigimu, suplanuotos dar 4 tokios diskusijos Lietuvos rajonuose: Anykščiuose, Telšiuose, Šiauliuose, Marijampolėje. Apskritųjų stalų diskusijų metu pristatoma jau įgyvendintų Europos bendrijos iniciatyvos EQUAL projektų darbo su pažeidžiamu jaunimu patirtis bei siūlomos inovacijos – rekomenduojami politiniai ir praktiniai sprendimai.

„Norime susipažinti su įvairių Lietuvos regionų darbo su pažeidžiamu jaunimu patirtimi. Daugelis projekto siūlomų socialinių inovacijų yra susiję su esminiais pakeitimais valstybiniame lygmenyje. Tie pokyčiai galėtų būtų reikšmingi ir savivaldybėse, todėl labai svarbu pasitikrinti, ar vystymo bendrijų parengti siūlymai ir rekomendacijos yra aktualūs visoje Lietuvoje“, - sako Vita Petkevičiūtė.

Diskusija Ukmergėje parodė, kad rajonas mato pagrindines pažeidžiamo jaunimo problemas bei numato panašius pagalbos būdus, tačiau stinga pokyčių valstybiniame lygmenyje. Vystymo bendrija “Išeitis tau” Ukmergėje pristatė keturias projekto metu parengtas socialines inovacijas: individualaus požiūrio į asmenį/asmenybę stiprinančią programą, „Galimybių laboratoriją“, nemotyvuotos asmenybės integravimo į darbo rinką priemones bei socialinių paslaugų tinklo/žemėlapio kūrimo idėją.

“Ypatingą diskusiją šiandien sukėlė susistemintų duomenų apie pažeidžiamą jaunimą nebuvimas. Pasirodo vienokius duomenis teikia statistikos departamentas, kitokius - darbo birža, o juos dar papildo VTAT darbuotojai ar mokyklos. Nėra vieningos registracijos sitemos, todėl pažeidžiamas jaunimas dingsta iš pagalbą teikiančių organizacijų akiračio. Visiems atrodė aktualu, kad turi būti vientisa duomenų bazė, kurioje būtų kaupiami duomenys apie realią jaunų žmonių socialinę situaciją bei socialinių paslaugų poreikį“,-  pasakoja V. Petkevičiūtė.

 

 

Susitikimo metu taip pat diskutuota apie profesines mokyklas, kaip jos galėtų lanksčiau dirbti su pažeidžiamu jaunimu, dalintasi mintimis apie darbo biržų mokymus ir jų efektyvumą. Ypatingai akcentuotas socialinius įgūdžius, motyvaciją stiprinančių programų poreikis.

Apie EQUAL projektą www.equal.lt „Išeitis tau“:

Europos bendrijų iniciatyvos EQUAL projektas „Išeitis tau“ pradėtas įgyvendinti 2004 – taisiais metais. Projektu siekiama išgryninti efektyviausius jaunų moterų, neturinčių profesinio išsilavinimo bei darbinės motyvacijos, patekimo ar grįžimo į darbo rinką paramos mechanizmo įrankius, kurie taptų pagrindu kuriant nacionalinį veiksmų ir priemonių įgyvendinimo planą. Įgyvendinant šį  projektą jaunos, projekto tikslinės grupės portretą atitinkančios moterys, dalyvavo motyvacinių programų užsiėmimuose, kurių metu buvo tobulinami darbo įgūdžiai, stiprinama jų motyvacija mokytis ir dirbti, ugdomas didesnis pasitikėjimas savimi.

Brigita Zarembaitė

Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

„altinis: www.jrd.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.