Siunčiami duomenys...

 

Aktoriaus meistriškumo pamokos vadovams

  • Vakarai LT
  • 2020, rugpjūčio 17, 21:56
  • 53664 peržiūrėjo
  • 0 komentavo

Prancūzijos kino studija "Pygmalion" įsikūrė Paryžiaus priemiestyje Monruže 1986 metais. Kino studijos paviljonuose savo vaidmenis kūrė garsiausi prancūzų aktoriai, pelnę žiūrovų meilę ir pripažinimą. 1992 metais aktorius ir režisierius Liukas Teisjė d'Orfėjus kino studijoje įkūrė aktoriaus meistriškumo mokyklą šalies įmonių vadovams ir politikams.

Ar reikia vadovui mokytis aktoriaus meistriškumo? Į ši klausimą visada labai įdomiai reaguojama. Tarp daugelio atsakymų bei komentarų yra ir toks: "Absurdas!". Kitaip mano Prancūzijos kino studijos "Pygmalion" aktoriaus meistriškumo mokyklos įkūrėjas aktorius ir režisierius Liukas Teisjė d'Orfėjus: aktorystės abėcėlės pramokęs vadovas ne tik geriau atliks savo vaidmenį gyvenime, bet ir išvengs pavojingų pinklių. Profesionalus aktorius scenoje tik vaidina gyvenimą, o įmonė jau a priori yra visuomenės dalis. Įmonėms - didelėms ir mažoms, privačioms ir valstybinėms - vadovauja labai skirtingi žmonės.

Kai kurių vadovaujančiųjų darbuotojų gyvenimas yra labai ribotas (darbo taisyklių, vidinių nuostatų, įsitikinimų, auklėjimo padarinys), bendravimas jiems neteikia jokio džiaugsmo. Yra ir tokia kategorija vadovų, kurie, vos peržengę savo kabineto slenkstį, užsideda šaltą dalykiškumo, atšiaurumo kaukę ir yra tvirtai įsitikinę (o, šventas naivume!), kad tai padeda jų autoritetui. Tokie vadovai netausoja nei pavaldinių, nei savo sveikatos. Gabūs darbuotojai tampa dirgliais neurotikais, vidutinybės prisitaiko lengviau, bet kūrybiškumo iš jų nelauk. Vadovas, praradęs bendravimo džiaugsmą, išgyvena vienatvę, pervargsta ir galiausiai gali susirgti depresija, kurios padariniai dažnai tikrai skausmingi.

Praktinių aktoriaus meistriškumo pamokų reikia tam, kad vadovas, šalies politikas išmoktų įveikti baimę būti savimi. Aktorius vaidybos meno pagrindų mokosi kelerius metus, o meistriškumą tobulina visą gyvenimą. Vadovas aktoriaus meistriškumo mokosi apie tris dienas. Per tokį trumpą laiką patyrę ir plačiai pasaulyje žinomi aktoriai Ani Parijo, Žanas Reno, Fiona Želen ir kiti, dirbantys nuo 1992 metų aktoriaus meistriškumo mokykloje (ten jie vadinami repetitoriais, treneriais), padeda naujokams nusimesti kaukes. Pirmiausia rodoma, kaip ta kaukė atrodo ir ar iš tikrųjų ji yra. Studentai klausosi dviejų monologų įrašo ir raitosi iš juoko: pirmajame graikų kilmės vadovas nuobodžia pasakoja apie įmonę, kuriai vadovauja, o antrasis monologas - žaismingi atostogų įspūdžiai, pilni netikėčiausių palyginimų, juokelių.

Visą straipsnį "Aktoriaus meistriškumo pamokos vadovams" skaitykite  https://manager.lt/aktoriaus-meistriskumo-pamokos-vadovams/

Šaltinis: manager.lt/aktoriaus-meistriskumo-pamokos-vadovams/

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.