Siunčiami duomenys...

 

Jūrų muziejuje apsigyvens egzotiškos žuvys iš „MEGA“ akvariumo

  • Vakarai LT
  • 2007, sausio 12, 10:10

2007 m. sausio 11 d.

Pranešimas žiniasklaidai

Jūrų muziejuje apsigyvens egzotiškos žuvys iš „MEGA“ akvariumo

Šiandien Lietuvos jūrų muziejaus akvariume apsigyvens egzotiška Pietryčių Azijos pakrantėse gyvenanti žuvis imperatoriškuoju vardu. Ryškiaspalvį įspūdingo dydžio užaugantį imperatoriškąjį lutjaną (lot. Lutjanus sebae) muziejui dovanoja didžiausias Vidurio Lietuvoje prekybos ir laisvalaikio centras „MEGA“.

Šia dovana pradedamas prekybos centro ir muziejaus bendradarbiavimas. Šalia Klaipėdos Smiltynėje įsikūrusiam Jūrų muziejui „MEGA“ ketina padovanoti ir daugiau egzotiškų žuvų iš savo akvariumo.

„Mūsų didžiausiame Europos prekybos centrų akvariume gyvena net 34 žuvų rūšys, iš viso 600 žuvų, kurių daugelio neturi Lietuvos jūrų muziejus. Todėl bendradarbiaudami prisidėsime prie muziejaus ekspozicijos plėtros“, - sako prekybos ir laisvalaikio centras „MEGA“ direktorius Zenonas Meškauskas.

Prekybos centro šeimininkai taip pat sudarys sąlygas muziejaus mokslininkams stebėti ir tirti akvariumo aplinką, jo gyventojus. Ketinama vykdyti ir platesnę visuomeninę švietėjišką veiklą.

Savo ruožtu muziejuje dirbantys mokslininkai žada konsultuoti „MEGA“ akvariumą prižiūrinčius specialistus Baltic Aquarium Services, patarti žuvų priežiūros klausimais.

Dovanotasis imperatoriškasis lutjanas iš 170 tūkst. litrų „MEGA“ akvariumo bus perkeltas į didžiausią Jūrų muziejaus turimą 6 tūkst. litrų akvariumą. Iki 1 m ir 30 kg svorio užaugančiai žuviai erdvės jame užteks, tačiau kol kas neaišku, kaip naujajam ryškiaspalviam raudonos ir baltos spalvos gyventojui pavyks susibičiuliauti su čia gyvenančiais senbuviais.

„Tokios žuvies Jūrų muziejus dar nėra turėjęs. Kartais seniai akvariume gyvenančios žuvys būna agresyvios naujų rūšių atžvilgiu, tačiau tikimės, kad jau septynioliktus metus mūsų akvariume gyvenanti gimininga žuvis juodoji dorada (lot. Anisotremus surinamensis) naujoką sutiks palankiai“, - sako Jūrų muziejaus akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius.

Maždaug 35 metus gyvenantis imperatoriškasis lutjanas minta žuvimis, galvakojais moliuskais, ypač mėgsta krabus. Karališkąja ši žuvis greičiausiai vadinama dėl savo itin ryškių spalvų bei dydžio. „MEGA akvariume“ gyvenantys lutjanai per metus paaugo nuo 15 iki 45 cm.

Nuolat naujomis žuvimis akvariumą papildantis prekybos ir laisvalaikio centras „MEGA“ dovanoti muziejui egzotiškas žuvis žada ir ateityje. Kol kas jų kiekį riboja pakankamai mažas muziejaus akvariumas, tačiau po Jūrų muziejaus rekonstrukcijos čia turėtų atsirasti 15-20 tūkst. litrų dydžio akvariumai. Dalį žuvų „Mega“ žada padovanoti ir T. Ivanausko zoologijos muziejui.

Apie „MEGĄ“

Didžiausias vidurio Lietuvoje prekybos ir laisvalaikio centras „MEGA“ yra įsikūręs šalia Kauno, automagistralių Vilnius – Klaipėda ir Via Baltica sankryžoje. Jis apima 72 000 kv. m komercinės paskirties nuomojamų patalpų ir 2500 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Čia įsikūrę „Rimi Hypermarket“, statybinių medžiagų bei namų apyvokos prekių parduotuvė „Senukai”, pramogų kompleksas ir 110 įvairių parduotuvių, jungiančių prekybos alėją.

170 tūkst. litrų „MEGA akvariumas“ yra didžiausias Europos prekybos centruose. „MEGA akvariumo“  gyventojus sudaro 34 rūšys tropinių žuvų. Iš viso čia gyvena daugiau kaip 600 žuvų iš Ramiojo, Atlanto, Indijos vandenynų ir Raudonosios, Viduržemio, Karibų jūrų. Tarp jų galima pamatyti net 6 rifinius ryklius, per metus ūgtelėjusius iki 1,2 m.

Apie Lietuvos jūrų muziejų

Nuo 1979 metų veikiantis Lietuvos jūrų muziejus įsikūręs Kuršių Nerijos šiauriniame taške, XIX a. restauruotoje Kopgalio tvirtovėje ir užima 33 000 m² plotą. Čia yra jūrų gamtos ir laivybos istorijos ekspozicijos, įrengti akvariumai su Lietuvos gėlavandenėmis, Baltijos ir tropinių jūrų žuvimis, lauko baseinai su pingvinais, ruoniais, Šiaurės jūrų liūtais. Sudėtinė muziejaus dalis – delfinariumas, kuriame gyvena Juodosios jūros afalinos ir Kalifornijos jūrų liūtai.

Šiais metais planuojama paruošti Jūrų muziejaus rekonstrukcijos projektą, o 2010 metais atidaryti naują akvariumo ekspoziciją. Be gėlavandenių akvariumų su Lietuvos žuvimis čia turėtų atsirasti Baltijos, Šiaurės ir Karibų jūros akvariumai, okeaniniai rifo akvariumai su spalvingomis  žuvimis, koralais ir įvairiais koralinių rifų bestuburiais.

Lietuvos jūrų muziejus – labiausiai lankomas Lietuvoje. Kasmet jį aplanko apie 400 tūkst. lankytojų.

Papildoma informacija:

Eglė Gabrytė

RSVA „Baltic Media Partners“

projektų vadovė

Tel.: (8-652) 033 80

El.paštas: e.gabryte@mediapartners.lt

„altinis: www.mega.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.